Nezavisni stav

Srbima treba pomoć u FBiH

Uroš Vukić
Uroš Vukić

Republika Srpska i njene institucije moraju se aktivnije uključiti u proces usklađivanja katastra i zemljišnih knjiga u Federaciji BiH i pružiti svu moguću pomoć Srbima koji imaju imovinu na tom dijelu BiH, a već decenijama žive negdje drugo.

Neodgovorno je, nemarno pa i nesavjesno "borbu" za zemljište prepustiti pojedincima i vlasnicima, koji jednostavno nemaju materijalne mogućnosti da se uhvate u koštac sa administracijom i dokazuju vlasništvo nad zemljištem sa kojeg su protjerani i o kojem sada niko ne vodi računa.

Pustiti ljude, pojedince ili nekolicinu udruženja da se bavi tim problemima unaprijed je osuđeno na neuspjeh i gotovo je sigurno da će takvim pristupom Srbi, sadašnji vlasnici ili njihovi potomci, ostati bez velikih površina zemlje koje će prije ili kasnije postati vlasništvo države BiH. Pravno savjetovanje, organizovan prevoz, pravovremene informacije, angažovanje advokata, itd. samo su neki od načina da se ljudima izađe u susret i da imovinu koja je njihova konačno upišu na svoje ime.

Teritorija koja je u vlasništvu Srba u Federaciji BiH procjenjuje se na oko 6.500 kilometara kvadratnih i šteta bi bilo tu zemlju prepustiti na milost i nemilost pravosuđa u Federaciji BiH i praktično se unaprijed odreći tolike površine, tačnije jedne četvrtine Federacije BiH.

Da budemo potpuno jasni, dobar dio te imovine je već rasprodat i razmijenjen, ali ogromna površina, uglavnom u prigradskim i seoskim područjima, još je u vlasništvu Srba i o tome bi trebalo voditi računa. Ako ne znaju kako se to radi, treba samo prepisati od komšija Hrvata i Bošnjaka koji već godinama obijaju pragove i organizovano rade na upisu zemlje u Republici Srpskoj, na svoje sunarodnike, bivše stanovnike koji su, kao i Srbi, silom prilika napustili svoje zemljište. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije