Nezavisni stav

Šta nam donose akcize?

Nakon više od godinu dana, iz petog pokušaja, u petak u cik zore tijesnom većinom Predstavnički dom BiH usvojio je set zakona o akcizama u BiH.

Nakon žestoke rasprave dva suprotstavljena tabora i rasprave koja je trajala 13 sati, zakon je prihvaćen, a u narednim danima će uslijediti reakcija opozicije i Saveza za promjene na državnom nivou.

Ono što zabrinjava građane BiH je bojazan da će osim goriva u BiH poskupjeti i osnovne namirnice za život.

Međutim, s druge strane, međunarodne institucije, ali i pobornici akciza mišljenja su da će novi nameti osigurati nova sredstva BiH kojim će vlasti na svim nivoima moći realizovati infrastrukturne projekte, posebno one koji su vezani za putnu infrastrukturu.

Više od godinu dana pobornici akciza ubjeđivali su javnost da će donošenje ovog zakona riješiti sve njihove probleme, da će BiH krenuti velikim zamahom naprijed, a u zadnje vrijeme vlast se nije libila da kaže da će sa donošenjem novog zakona o akcizama biti povećan i natalitet u zemlji.

Ova posljednja izjava izazvala je oštre kritike javnosti, pa su protivnici akciza nakon što je zakon usvojen u oba doma kazali kako će sad sve biti dobro, kako nas očekuje prosperitet, te da će ovo biti bebi-bum.

Javnost je svakako podijeljena kada je u pitanju donošenje ovog zakona, posebno zbog činjenice da će sada gorivo poskupjeti. Ogorčenje protivnika ide do te mjere da su u toku sjednice javno optuživali Larsa Gunara Vigemarka da je "obilazio" neke poslanike i nudio kolače kako bi ih ubijedio da promijene mišljenje.

Još je neizvjesno hoće li ovaj zakon završiti na Ustavnom sudu BiH jer su njegovi protivnici najavljivali i apelaciju ako on bude usvojen po hitnom postupku, što se u petak ujutro i desilo.

Ono što su novinari zamjerili protivnicima akciza je to što su znali da nemaju snagu da zaustave usvajanje ovog zakona, ali su ipak dozvolili predstavu u parlamentu koja je trajala 13 sati, a nije donijela ono što su oni očekivali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije