Nezavisni stav

Stoti dan

Talas nezadovoljstva obespravljenih radnika u februaru prošle godine zapljusnuo je veći dio Bosne i Hercegovine, usljed čega su padale kantonalne vlade kao zrele kruške.

Novi talas nezadovoljstva, slučajno ili ne, ponovo se diže u Tuzli, gdje su predstavnici Sindikata solidarnosti najavili podizanje šatorskog naselja ispred zgrade Vlade TK ukoliko se do iduće srijede ne krene u konkretnu realizaciju datih obećanja u uvodnom premijerovom ekspozeu.

Stoti dan Vlade TK se približava, tim koji predvodi premijer Bego Gutić mnogo toga je najavio i započeo, ali je malo šta konkretno realizovao. Istini za volju, u stotinu dana nisu imali mir, jer su im pod prozore dolazili obespravljeni radnici, a koje su prethodni premijeri i ministri godinama obmanjivali.

Ostavština prošlih vremena je za Vladu TK poput Damoklovog mača. Jasno je da se jednim potezom gumice za stotinu dana ne mogu izbrisati sve pogrešne, koruptivne i u krajnjoj liniji neljudske odluke, ali se isto tako ličnim primjerom može graditi poljuljano povjerenje kod običnih građana.

Vlada TK poslije hapšenja Bahira Imamovića bez ikakve sumnje mora krenuti u obračun sa kadrovima iz svojih redova. Koliko je "Imamovića" u Vladi TK koji su proteklih godina uzimali mito, spletkarili, podvaljivali lažne dokumente ili pisali knjige u radnom vremenu.

Za takav svoj dugogodišnji kriminal, nerad i aljkavost uredno su podizali plate, ali nikad nisu bili kažnjavani.

Slučaj Bahira Imamovića, dugogodišnjeg pomoćnika ministra, govori da za pojedine državne službenike ništa nije sveto. Uživajući potpunu slobodu, da ne kažem autonomiju, svi grijesi državnih službenika adresiraju se na Begu Gutića ili ministre. Premijeri i ministri dolaze i prolaze, a u svojim foteljama ostaju oni koji su preko veza, korupcijom, lažiranjem diploma i stranačkom poslušnošću dobili radno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije