Nezavisni stav

Teniski zmaj

Najbolji bh. teniser svih vremena Damir Džumhur nastavio je svoj put ka vrhu svjetskog tenisa. Trudom, radom, voljom, inatom ili uz pomoć svega pomalo, to sada više nije toliko ni bitno; ono što jeste bitno je da je konačno pokazao svoje pravo tenisko lice.

I dalje ima dionice u kojima teško kontroliše emocije i eksplodira, ali to nije ni blizu onog Damira iz prethodnih godina, koji je dopuštao da nervoza nadjača njegov teniski kvalitet.

Mnogo je u ovih mjesec-dva sazrio Džumhur. Šta se to desilo pa momak koji se u avgustu na turniru u Los Kabosu svađao sa sudijom i bacao stvari danas ima mnogo više samokontrole u kriznim situacijama - možemo samo da nagađamo, ali kakav god da je recept za put ka vrhu, odličan je!

Ipak, ostaje žal što dvadesetpetogodišnji Damir nije rođen u neka srećnija vremena i što nije imao razumijevanje i podršku države ekvivalentne njegovom daru za tenis. Sigurno bi teniski zmaj bio daleko ispod ovog mjesta koje drži danas i sad bi se pričalo o top 10, a ne o top 40.

On i njegovi roditelji jedini znaju pravu istinu koliko je truda, odricanja i svega ostalog bilo potrebno da se dođe do ovog šampionskog nivoa. Mogao je Džumhur da izabere lakši put, da uzme sportsko državljanstvo neke druge mnogo bogatije i prema sportistima izdašnije države, ali nije.

Možda je u ovom trenutku bh. teniser daleko po rezultatima od Novaka Đokovića, Rodžera Federera, Rafaela Nadala, ali možda je i najveći njegov uspjeh to što je postao uzor djeci koja se bave sportom i što je pokazao da bez obzira na to što izaberete teži put i one nemoguće prepreke nisu nesavladive. BiH je dobila još jedno veliko sportsko ime, koje će možda najaviti bolje dane bh. tenisa, ali i sporta uopšte. Damir je povukao prvi potez, čekamo reakciju sa druge strane... 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije