Nezavisni stav

Treba li nam igara dok hljeba nemamo?

Nezreo potez Ermina Pavice iz Rogatice, osumnjičenog da je sam sebi slao prijeteće poruke i zapalio golf, usijao je društvene mreže, na kojim se već danima vodi verbalni rat na nacionalnoj osnovi.

U donekle krhkom suživotu, koji uzburka svaka manja varnica, ovakvi incidenti su i te kako nepoželjni.

Posebno iritira činjenica da pojedini zvaničnici i vjerski lideri, baš kao što je to bio slučaj na primjeru Pavice, trče pred rudu i osuđuju napad "na povratnika".

Donekle se može razumjeti neopreznost forumaša, koji, čim se nešto dogodi, daju sebi za pravo da budu i tužioci i sudije.

Međutim, nesmotrene kvalifikacije ljudi koji obavljaju bitne javne funkcije ne smiju se događati. Gdje su oni sada?

Zašto ćute oni koji su tvrdili da "povratnici nisu dobrodošli na svoja ognjišta"? Zašto se, nakon što je otkriveno da je Pavica, kako ga terete, sam sebi palio i prijetio, bar ne izvine oni koji su nakon tog događaja podgrijavali strasti?

Treba biti realan. Ratne rane još su svježe. So na njih niko ne smije dosipati. Treba biti i iskren, pogledati se u oči. U posljednje vrijeme uopšte, nigdje u BiH, nije zabilježen veći, ozbiljniji incident - da je neko napadnut samo zato što je povratnik.

Ako je neko, ko se vratio na svoje predratno ognjište, opljačkan, nije se to dogodilo zbog njegove nacionalnosti, već iz koristoljublja.

I što je najvažnije, bitno je biti mudar. Ne nasjedati na propagandu onih koji, čim se probude, traže način da nas zavade. Na nacionalnoj retorici dobijaju poene. Poigravaju se s nama. Daju nam igara dok hljeba nemamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije