Nezavisni stav

Turizam kao slamka spasa

Ma koliko u mnogima od nas vladala ogorčenost zbog stanja u državi u kojoj živimo i uprkos tome što bi većina bh. građana prvom prilikom pobjegla u bijeli svijet, nije ova zemlja po svemu crna rupa Evrope.

Prirodno i kulturno-istorijsko blago kojim BiH obiluje rado bi mnogi prisvojili, a mi ga ne vidimo oko sebe.

Sjetite se šaljivog postera na kojem je prikazana kućica na selu, okružena šumom i proplanicima, ispod čega stoji da to na Zapadu zovu "raj na zemlji", a kod nas etiketiraju kao džungla (postiji i češći i slikovitiji termin, ali nije pošteno da ga spominjem).

Čija god je noga kročila kroz Sloveniju, Njemačku, ili Austriju, kada se vrati u BiH, poznanicima ispriča kako se tamo bolje živi, u čemu su u pravu, i kako je riječ o državama mnogo ljepšim od naše, što je apsolutno netačno.

Da li ste bili na vodopadima u Jajcu, na Starom mostu u Mostaru, na Kozari, kod Prijedora? Ako jeste, sigurno vam je tada bilo, kako bi naš narod rekao, toplo oko srca.

Turističke atrakcije ove države prepoznala je i stranica za putovanja travelison.com, odakle su za BiH naveli da je poznata po mnogobrojnim prirodnim ljepotama i planinskim ljepoticama, a bogata je i istorijskim blagom.

Tome treba dodati i ljubaznost naših ljudi, kao i kuhinju kakva se malo gdje nalazi, a pritom smo dosta jeftiniji od drugih. Prepoznali su ono čime raspolažemo u svijetu, hvale nas mnogi.

Turizam je, definitivno, slamka spasa za našu privredu i kada bismo počeli da cijenimo ono što imamo, te kada bi vlast s više novca stimulisala ovaj resurs, zarađivali bismo mnogo veće svote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije