Nezavisni stav

Turski uticaj

Za razliku od prošlosti, kada je Turska Bosnu i Hercegovinu osvajala sabljom, danas to čini kulturom, ekonomijom, ali i uz svesrdnu pomoć prvih ljudi bošnjačke politike.

Od "Sulejmana Veličanstvenog" s malih ekrana, preko Istanbulske deklaracije i Zajednice opština turskog svijeta, pa do direktne avio-linije Sarajevo - Istanbul, novinskih agencija, portala i časopisa, Turci su praktično ovladali ovim prostorom, Bosnom ili njenim većim dijelom.

Pristupanje, između ostalih, Travnika, Visokog, Zenice, Goražda, Doboja i Vukosavlja Zajednici opština turskog svijeta samo je dio strategije i politike koju Turska već decenijama nesmetano sprovodi na ovom prostoru kako bi povećala i učvrstila svoj uticaj.

Međutim, za razliku od stanovnika bošnjačkog dijela FBiH, u RS su rijetki oni koji podržavaju i prizivaju Tursku.

To je i razumljivo, ali ne i racionalno ako se uzme u obzir da Turska mora obuzdavati rast svog BDP-a, da imaju viška novca, a manjak robe, prije svega hrane, koju BiH može proizvesti u ogromnim količinama.

Turska će svoj uticaj u BiH sigurno širiti i to sve dok je na moderan način "ne pokori", a RS, Srbija, Hrvatska niti bilo koja druga zemlja iz bližeg i daljeg okruženja to jednostavno neće moći da zaustave.

Što se prije tome prilagodimo i počnemo razmišljati matematički, a ne ideološki, biće nam bolje.

Institucije na nivou BiH već rade za Tursku, lider Bošnjaka više je puta putovao u Istanbul, nego u Zagreb, Beograd ili neku od evropskih zemalja, tako da u budućnosti možemo očekivati samo jačanje Turske, a Zajednica opština turskog svijeta biće smiješna priča šta nas sve, izgleda, čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije