Nezavisni stav

Vozi, Miško

Uvaženo je mišljenje da je auto nekada bio luksuz, a da je danas u modernom vremenu potreba, ali sa novim povećanjem poreza na upotrebu i nošenje dobara sa kojim je poskupjela i registracija, ponovo će, jasno je, gotovo svima automobil postati luksuz.

Gledajući standard i platežnu moć vozača u Republici Srpskoj, a kojima je i bez poreza registracija bila dovoljno skupa, mnogi će sigurno "razdužiti" svoje tablice ili će u suprotnom postati robovi svojih ljubimaca jer bez registracije ne mogu u saobraćaj, a bez goriva auto neće da ide.

Ipak, domišljatost je ono što krasi kako nas same, tako i vozače, pa im je od usvajanja zakona i povećanja poreza sinulo već nekoliko ideja  kako da u širokom luku zaobiđu novi namet.

Jedna od najisplativijih je, kako su sračunali, prepisati auto na nekog kolegu koji živi u drugom entitetu, koji bi tamo povoljnije registrovao auto, a on da usput onda da punomoć da koristite i vozite vaš sopstveni auto. Drugarski, nema se šta reći.

Savjete mogu prepisati od vozača motocikala koji su svoje ljubimce "tjerali" na registraciju u Brčko distrikt, s obzirom na to da je računica pokazala kako se taj potez višestruko isplati.

I opet, kao po navici, porez nije mogao da prođe ni najugroženiju kategoriju stanovništva, penzionere, kojima bi ovaj porez mogao doći glave. Naime, s obzirom na to da se porez naplaćuje po kubikaži automobila, a da mnogo njih čuva i njeguje svoje lade, zastavice, varburge i druge četvorotočkaše iz prošlog vijeka koji su pored neudobnosti bili poznati i po snazi i potrošnji goriva, penzioneri će na kraju ispasti i najveći luksuzanti. Možda će ipak, kada saberu da im je registracija skuplja od auta, potražiti drugi vid prevoza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije