Nezavisni stav

WC na kozarački način

Javni toalet, koji se nalazi blizu spomenika u sklopu Nacionalnog parka "Kozara", nije u funkciji, ali kao takav odaje ružnu sliku o ovom istinskom turističkom blagu.

Svako onaj ko se našao u blizini ovog toaleta nije mogao, a da ne bude zaprepašten, jer je taj WC zatrpan fekalijama i predstavlja potencijalni izvor zaraze.

Da se razumijemo, nećemo biti zaraženi ako budemo šetali Kozarom, mimo ovog objekta, ali možete li samo zamisliti reakciju stranih turista, koji šetajući ovom planinskom ljepoticom naiđu na ovaj toalet i ugledaju zastrašujući prizor, smrada i prljavštine fekalija. Ljudi, odnosno turisti iz evropskih zemalja, koje toliko snažno želimo da privučemo na naše turističke destinacije, poput ovog nacionalnog parka, teško da će opet doći na Kozaru, ako su kojim slučajem došli u "dodir" sa ovim toaletom, koji zaista predstavlja prvorazredno ruglo, a ne mjesto za vršenje fizioloških potreba. Vjerovatno će u svoju zemlju otići sa tim utiskom, kao prvim u svojoj glavi, a ne sa utiskom dobre ponude, svježeg vazduha i gostoljubivih ljudi.

Opravdanja u ovom slučaju nema, niti bi ga trebalo da bude, a nadležni kažu da je "problem sa javnim WC u tome što zimi mrzne voda", a i potrebno je zaposliti nekog da radi na održavanju. Pa šta ako je potrebno zaposliti, zar je to toliko teško, posebno ako se ima u vidu da ovaj nacionalni park godišnje posjete desetine hiljada turista, kojima se samo za ulaz naplaćuje od jedne do dvije marke, a ne treba zboraviti ni sredstva iz budžeta RS, koja, mora se priznati, nisu mala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije