Nezavisni stav

Zanat zlata vrijedi

Da su svršeni osnovci u RS konačno shvatili da zanat zlata vrijedi i da potražnja za majstorima sve više raste, pokazuje i to da će od naredne školske godine u srednjim školama biti veći broj upisanih đaka koji žele da budu bravari, varioci, kuvari, automehaničari...

Izgleda da broj upisanih učenika na zanate ove godine, koji je u porastu u odnosu na ranije, govori da je možda đacima došlo u glavu da je džaba da se školuju za zanimanja s kojima neće nikada imati posao, dok sa svršenim zanatom, kad  ga "ispeku" i kada postanu vrsni majstori, mogu imati pristojne plate. Takođe, roditelji i djeca su počeli konačno da osluškuju i potrebe tržišta i da upisuju škole koje će im danas-sutra garantovati sigurno radno mjesto, a ne da završavaju srednje obrazovanje pa nakon toga godinama obijaju vrata biroa za zapošljavanje.

Iako su godinama unazad u srednjim školama sprovođeni razni projekti s ciljem popularizacije zanata, nekih vidljivih pomaka nije bilo. Osnovci su se godinama "gurali" u gimnazije, medicinske, ekonomske i druge škole četvrtog stepena koje su na tržištu rada stvorile zasićenje ovim zanimanjima, a interesa za zanimanja trećeg stepena gotovo da nije bilo iako je iz godine u godinu bila sve veća potražnja za zanatlijama.

Prosvjetari su saglasni da je na tržištu rada sigurno došlo do zasićenja određenim četvorogodišnjim smjerovima, dok za zanatima koji se izučavaju u našim školama privreda vapi i oni će u budućnosti garantovati sigurno zaposlenje, ali i jako dobru zaradu.

Na kraju je najbitnije da se probudio interes mladih za deficitarna zanimanja i treba se nadati da će to potrajati,  a ne da se školuju da bi odlazili iz zemlje, nego da ostaju i da na ognjištima grade svoju, ali i budućnost države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije