Nezavisni stav

Zar nas nije i previše otišlo?

Iako cijena barela nafte na svjetskom tržištu posljednjih dana pada, niže cijene goriva ne vidimo na domaćim benzinskim pumpama. U zavisnosti od pumpe do pumpe, one stagniraju ili čak rastu.

Pri podizanju cijene goriva opravdanje je skok cijene barela nafte na svjetskom tržištu, međutim sada kada dolazi do pada cijene barela, opravdanja su razna: akcize, davanja državi, kurs dolara...

Iako građani RS, odnosno BiH, zaslužuju da znaju razlog ovom povećanju goriva, oni ostaju uskraćeni, jer su se jednostavno u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS dogovorili da ne daju komentare vezane za cijenu goriva, kao da to našu javnost ne zanima i da cijene goriva nisu naša briga.

Ono što je još veći udar na džep građana je to što je veća cijena goriva samo okidač za poskupljenje ostalih namirnica - hljeba, mesa i ostalih proizvoda, a najavljuju nam još više cijene litre.

Sve bi to bilo možda i opravdano da se srazmjerno tome povećavaju i plate. Ako želimo bar malo smanjiti trend odlaska mladih, pa i onih starijih s ovih prostora, moramo ih privoliti na neki način, a ne davati im vjetar u leđa i razlog više da što prije napuste opsege naših granica. Zar nas dosad nije i previše otišlo?

Vozači mahom odlaze, skuplje gorivo je samo jedan od uzroka kojim tjeramo i prevoznike da gase svoje firme ovdje i otvaraju ih negdje drugo. Cijenu svojih usluga prevoznici nemaju prostora da podignu jer bi time izgubili poslove, te kako oni tvrde država ne radi ništa da to spriječi, a distributeri mogu da formiraju cijenu po svojoj volji jer se radi o slobodnom tržištu te su cijene u Brčkom i Bijeljini povoljnije nego one u banjalučkoj regiji.

Stručnjaci kažu da nam nedostaje pomoć države, koja bi morala da ograniči maržu i ove cijene, međutim to izostaje te se pitam dokad će nam divljati cijene goriva i ima li tome kraja?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije