Nezavisni stav

Žetva

I prije žetve pšenice i ječma u BiH, koja bi trebalo da počne za oko 15 dana, poljoprivrednici već računaju na smanjene prinose.

"Minus" koji očekuju mogao bi da dostigne 35 procenata, a kada se ovim gubicima dodaju oni koji su imali na proljeće, zaključi se da će i ovo biti sezona koju će ratari što prije željeti da zaborave.

Prije nekoliko mjeseci, kada su ulazili u sjetvu, bili su na udaru visokih cijena goriva i repromaterijala, a sada će, po svemu sudeći, skuplje da plaćaju i žetvu, jer kombajnisti već kalkulišu kako da, zbog većih cijena naftnih derivata, za svoje usluge zatraže koji "dinar" više.

Sve u svemu, poljoprivrednicima u BiH nikako ne polazi za rukom da žive od svog danonoćnog rada. Pored toga što su ulaganja u ovu granu u našoj zemlji u poređenju sa razvijenim evropskim državama neuporedivo manja, ni klimatski faktori nisu na njihovoj strani.

Ako nisu suše, ojade ih poplave. Ne nanese li štetu snijeg, učiniće to mraz ili grad.

Kako sada stvari stoje, jedino što poljoprivrednike može da spase da sezonu završe sa "pozitivnom nulom" jesu više otkupne cijene žita. No, ni na to, po svemu sudeći, neće moći da računaju, jer vrijednost žitarica diktira tržište, a ne potrebe ratara.

Cijena će se formirati na osnovu roda žita u žitorodnim regijama Evrope, što znači da su naši poljoprivredni proizvođači zakačeni za konce kojim upravljaju giganti.

U strukturi ukupno zasijanih površina u BiH žitarice su 2011. učestvovale sa 57 odsto. Slično je i ove godine, ali to ratarima, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, nije od neke koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije