Nezavisni stav

Živjeti u strahu

Nekako smo svi skupa brzo zaboravili kakva je kataklizma u maju pogodila našu zemlju. Nismo se, iskreno, kao društvo previše obazirali ni na nove razorne poplave koje su ovog mjeseca jednako teško pogodile pojedine dijelove BiH.

Takvi smo mi, Bosanci i Hercegovci. Izrazito kontroverzne duše, po prirodi velikog srca, ali uobičajeno ravnodušni (i senilni) prema nečemu što se nije dogodilo baš nama i nama poznatima, "nego nekima tamo kojima niko nije kriv što žive tu gdje žive".

Zima polako kuca na svačija vrata, a onaj unesrećeni dio poplavljenih koji je imao "privilegiju" da dobije puni iznos solidarne pomoći i poneki euro iz dijaspore, u teškim je dilemama. Šta sada činiti? Da li kalkulirati sa obnovom, ili ipak riskirati i uložiti u vlastite domove svaku doniranu marku? Kako će, zapravo, izgledati hidrometeorologija u narednim mjesecima? Očekuju li nas još razornije poplave, ili je upravo zbog globalnih klimatskih poremećaja najgore iza nas, bez obzira na dolazak zime?

Ovo su pitanja na koja odgovor ne bi mogle dati ni baba Vanda i vidovita Džemila u tandemu sve kada bi i ukrstile svoje kašike, kugle i ostalu vidovnjačku skalameriju. Nema tog klimatologa koji u ovom trenutku može pouzdano predvidjeti razvoj ovoplanetarnih događaja, pa je stoga svaka porodica ponaosob prepuštena vlastitom riziku i procjenama.

Morali bismo, međutim, kao društvo više povesti računa o onim manje privilegiranim, manje sretnim, manje snalažljivim i upornim, onima koji nemaju takvu mogućnost izbora. Takvi se i dalje potucaju od nemila do nedraga, žive od tuđe milostinje i plaču nad vlastitom sudbinom beskućnika.

Treba da budemo do kraja iskreni; u RS po tom pitanju vidimo mnogo više angažmana nego u FBiH, u kojoj nejasnim strategijama desetine miliona KM pomoći stoji na raznim računima. I dok se hiljade unesrećenih i dalje pati pod šatorima, miliončići valjda čekaju početak izborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije