Nezavisni stav

Zlatna medalja za djecu iz srebrnog grada

Ako bismo govorili o Srebrenici u srednjem vijeku, periodu koji je renesansni čovjek okarakterisao kao mračno doba, ipak ne bismo pričali o mraku, nego o srebru i rudi od koje je živjelo ovo mjesto.

Za razliku od tog vremena, nažalost, priču o srebru u naše tehnološko i "doba prosperiteta" zamijenila je priča o krvi, ratu, mraku. I dok lokalni političari vijećaju kako će u ovdašnjim školama o Srebrenici sutra učiti djeca, glas te djece govori da i mi možemo nešto naučiti od njih. Prije tri godine, za vrijeme poplava u Bosni i Hercegovini, dječji hor iz Srebrenice "Kuća dobrih tonova" snimio je pjesmu na engleskom jeziku "Love people".

U prevodu "Voli ljude". Pjesma je nastala u sklopu humanitarne akcije "Kad se srca slože" i srebrenički dječji hor za poplavom ugrožena područja sakupio je 10.000 evra. Bila je to prva humanitarna akcija u posljednje dvije decenije, u kojoj su djeca Srebrenice prikupljala novac za nekog drugog. U kojoj nije novac prikupljan za njih. Vođa hora i koautor teksta pjesme Ismar Porić, grubo rečeno, potom je odlučio da od lokalnog napravi globalni projekat.

Pjesma je nanovo snimljena, a u spotu za istu, koji je u posljednjih šest mjeseci rađen u 15 zemalja svijeta, učestvovalo je više od 1.000 djece. U Južnoafričku Republiku, Novi Zeland, Vijetnam i gdje sve ne, iz Srebrenice poslana je poruka mira, ljubavi, tolerancije. Glas djece poručio je "znamo da će doći bolji dan", "pokazaćemo svijetu bolji način, ljepši put". Srebrenica je pomenuta u kontekstu nečeg dobrog i djeca su jasno rekla - ima nade.

Naspram poruka i riječi pjesme, ovaj spot bitan je i iz razloga jer su djeca učestvovala u radu "El sistema", obrazovnog modela koji je sedamdesetih godina prošlog vijeka osmislio dr Hoze Antonio Abreu. Od tada pa do danas muzika se na primjerima četiri miliona djece pokazala kao uspješan faktor socijalnog razvoja, jer, kako je to definisao Abru, prenosi najviše vrijednosti, solidarnost, harmoniju i uzajamno razumijevanje. Ove stvari su posebno važne u slučaju djece Srebrenice, zahvaljujući kojima je njihov grad bar kratko zasjao zlatnim sjajem.

Poslušamo li savjet još jednog pedagoga Ljubivoja Ršumovića i shatimo li da se do nivoa djece ne treba spustiti, nego podići, nade neće biti samo za njih, nego i za nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije