Nezavisni stav

Žrtve bez sigurne kuće

Žrtve nasilja u porodici u BiH nisu čak svugdje jednake, pa u Brčko distriktu one postaju i žrtve sistema.

Nedonošenjem zakona, odlaganjem ovog procesa i zbog nemara vlasti, ali i sistema, ostaju još neko vrijeme prepuštene same sebi. Okviri u kojima može djelovati i onaj ko vodi brigu o njima su dovoljno već suženi da neke konkretne pomoći za njih i nema, za sada.

Ova problematika aktuelna je u cijeloj BiH, ali kao i u mnogim drugim stvarima, najbolje oslikava nedostatke sistema i ništa više od toga. Poražavajuća činjenica u nizu mnogih, a vrijeme prolazi i žrtve se nižu. Zbog takvih stvari mnogi ljudi pate, susreću se sa problemima, a na kraju su primorani da ih sami i bez pomoći onih koji bi trebalo da reaguju rješavaju ili ipak žive s tim.

Iako je za žene žrtve nasilja najopasnije mjesto njihov sopstveni dom, u kome je suprug nasilnik, nadležni kažu da ih nema dovoljan broj da bi se oformila sigurna kuća, pa brčanske žene smještaju u neke od najbližih u entitetima.

Zaista ne razumijem kako može biti mali broj slučajeva ako se čak ove godine 19 žena javilo?!

I to su one koje su imale hrabrosti.

A sigurno ih ima još.

Nema sumnje da je ova sigurna kuća prijeko potrebna, jer Krivični zakon nema hitne zaštitne mjere i kada se nasilje desi, rješenja za žrtvu nema, ona ostaje u toj kući životno ugrožena.

Kod nas se uvijek čeka da dođe do teške tragedije da bi se nešto promijenilo. Pa i tad je pitanje da li će doći do nekog pomaka jer, bože moj, uvijek postoje neki nevidljivi prioriteti.

S obzirom na to da je, prema statistici u Srbiji, svaka treća ubijena žena prijavljivala nasilje i tražila pomoć nadležnih, krajnje je vrijeme da se reaguje.

Koliko je pritisak javnosti zapravo potreban da se obrati pažnja na probleme običnog čovjeka?

Sve mi se više čini da se život u ovoj državi svodi na borbu ko je jači, bogatiji, sposobniji, a nikako na jednakost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije