Internet

Pro­gram se­dmi­ce: San­dboxie 3.21

Je­dan od zgo­dnih i naj­pa­me­tni­jih na­či­na za­šti­te je ko­ri­šte­nje vir­tu­ali­za­cij­skih ko­ma­da sof­tve­ra, za­hva­lju­ju­ći ko­ji­ma mo­že­te pris­tu­pa­ti i onim po­ten­ci­jal­no vrlo opa­snim sa­drža­ji­ma, ali i ko­ris­ti­ti niz pro­gra­ma pu­tem ko­jih pri­je­ti opa­snost.

San­dboxie je upra­vo ta­kav spe­ci­ja­li­zo­va­ni pro­gram ko­ji omo­gu­ća­va po­kre­ta­nje pro­gra­ma na ra­ču­na­ru u po­se­bno na­prav­lje­noj izo­lo­va­noj zo­ni. Ni­je to ni­ma­lo no­va stvar­či­ca, ne­go je oda­vno po­zna­ta si­gur­no­sna te­hni­ka, ko­ja naj­češ­će slu­ži za tes­ti­ra­nje apli­ka­ci­ja ko­ji­ma je­dnos­ta­vno ne mo­že­te vje­ro­va­ti ka­ko će se po­na­ša­ti i ne že­li­te, na­ra­vno, pri is­ku­ša­va­nju ri­zi­ko­va­ti šte­tu na ra­ču­na­ru.

San­dboxie za­pra­vo fun­kci­oni­še pri­li­čno je­dnos­ta­vno. Sva­ki put ka­da po­kre­ne­te ne­ki pro­gram, skrip­tu ili ne­što to­me sli­čno, po­da­ci ko­la­ju izme­đu tvrdo­g dis­ka i apli­ka­ci­je ko­ju ste po­kre­nu­li. Dru­gim ri­je­či­ma, ne­ki pro­gram, bio on le­gi­ti­man ili šte­tan, za­pi­su­je nje­mu spe­ci­fi­čne po­dat­ke na disk, ra­di iz­mje­ne u Win­dowso­voj re­gis­tar­skoj ba­zi i ta­ko po­ten­ci­jal­no mo­že uzro­ko­va­ti šte­tu. San­dboxie spre­ča­va da re­zul­ta­ti ope­ra­ci­ja za­pi­si­va­nja na disk za­is­ta za­vrše na dis­ku, već ih sve pre­us­mje­ra­va u vir­tu­el­nu zo­nu, ko­ju je kre­irao i unu­tar ko­je je ne­ki pro­gram po­kre­nut. Ta vir­tu­el­na zo­na za­pra­vo sa­drži ko­pi­je klju­čnih sis­tem­skih da­to­te­ka i di­re­kto­ri­ja, ali i Win­dowso­ve re­gis­tar­ske ba­ze. Ti­me je, da­ka­ko, osi­gu­rao da što­god ne­ka zlo­na­mjer­na apli­ka­ci­ja po­ku­ša mo­di­fi­ko­va­ti, to za­pra­vo na­pra­vi u vir­tu­el­noj zo­ni, a ne na izvor­nim da­to­te­ka­ma ili osje­tlji­vim lo­ka­ci­ja­ma.

Na pri­mjer, uko­li­ko se bi­lo ka­kvo ma­li­cio­zno ču­do po­ku­ša in­fil­tri­ra­ti pu­tem omi­lje­nog in­ter­net­skog pre­tra­ži­va­ča ko­ji ko­ris­ti­te, a ko­ji je po­kre­nut uz po­moć San­dboxiea, to će mu i us­pje­ti, ali sa­mo u vir­tu­el­noj zo­ni, dok će ra­ču­nar os­ta­ti si­gu­ran i čist. San­dboxie je vrlo je­dnos­ta­vno ko­ris­ti­ti, a ve­ći­na ope­ra­ci­ja se izvo­di pu­tem kon­trol­nog pro­gra­ma ko­jeg kra­si ele­men­ta­ran, ali pre­gle­dan in­ter­fejs. Na­kon po­kre­ta­nja, San­dboxie će se smjes­ti­ti u sis­tem­ski tray otku­da će­te uvi­jek mo­ći da po­kre­nete gla­vni pro­zor kon­trol­nog pro­gra­ma, te unu­tar nje­ga s kon­tek­stnog me­ni­ja po­kre­nu­ti browser, e-ma­il kli­jent ili bi­lo ko­ji pro­gram ko­ji vam pa­dne na pa­met.

I da na­po­me­ne­mo, Sa­an­dboxie je po­tpu­no bes­pla­tan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije