Nezavisni stav

"Bravom" protiv narko-miljea

U dvije policijske akcije, koje su realizovane u razdoblju od 15 dana, službenici MUP-a TK i SIPA uhapsili su 25 osoba iz tuzlanskog narko-miljea.

Bolji poznavaoci prilika u tuzlanskoj čaršiji, pogotovo onih kriminalnih, ne sjećaju se slične efikasnosti organa reda. Iza rešetaka strpana je narko-grupa Senada Habibovića zvanog Sena, a nakon akcije "Brava" i narko-grupa Jasmina Čelikovića.

Tuzlansko podzemlje je nesumnjivo uzdrmano, a niko sa sigurnošću ne može reći šta je bio okidač za policijske akcije. Hapšenja narko-dilera povezuju se s novom garniturom rukovodilaca u MUP-u TK, koji su u prvim danima željeli pokazati kako imaju snagu i moć, te su novinarima dozvolili da prisustvuju "spektakularnom" privođenju Sene Habibovića i njegovih jataka. Međutim, hapšenja narko-dilera dovode se i u vezu sa smrću osobe koja je konzumirala teške droge, odnosno "prljavi heroin".

Svojevremeno su stručnjaci upozoravali kako u Tuzli blizu 10.000 osoba konzumira različite vrste droge. Taj broj je, sudeći po broju dilera i narko-grupa, uveliko premašen, a Kantonalno tužilaštvo TK, MUP TK i SIPA očito su krenuli u odlučniju bitku protiv kriminalaca koji na nesreći ovisnika o psihoaktivnim supstancama zidaju "kule i gradove".

Da narko-sistem odlično funkcioniše, govori i podatak kako je u posljednjoj akciji SIPA uhapšeno pet policijskih stražara KPZ Tuzla. Javna je tajna da je KPZ Tuzla godinama poligon za različite vrste trgovine. Niz kontroverzi se vezuje za period vladavine Hasana Hadžića.

Kažu da riba smrdi od glave, a takva izreka je očita i u slučaju KPZ Tuzla, jer su se policijski stražari toliko osilili da su pravomoćno osuđenim kriminalcima kupovali mobitele, SIM kartice, alkohol i za njih prodavali narkotike. Drugi su posredovali, dok treći, pošteniji, godinama sve to gledaju, ali zbog straha od osvete o tome nikom ništa ne govore.

Hapšenja 25 pripadnika tuzlanskog narko-kartela po mnogima je samo vrh ledenog brijega, jer glavni igrači su još na sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije