Nezavisni stav

NATO i BiH

Komitet za spoljne poslove američkog Senata pozvao je američkog predsjednika Baraka Obamu da podrži BiH na njenom putu za članstvo na predstojećem samitu NATO u Čikagu u maju ove godine.

Ako uz ovu činjenicu uzmemo u obzir to da su šestorica lidera najjačih političkih partija u BiH nedavno otvorila put rješavanju problema vojne imovine, što je jedina prepreka ulasku BiH u Akcioni program za članstvo u NATO, možemo reći da su vrata BiH za članstvo u NATO, ako ne širom otvorena, onda barem odškrinuta. Sada je sve samo do nas kojom brzinom ćemo se kretati ka članstvu.

RS bi značajno ojačala svoju poziciju van BiH ako bi BiH bila članica NATO saveza. Sve odluke prema vani na nivou BiH donose se konsenzusom, kroz proces koordinacije, a sve odluke na nivou NATO donose se konsenzusom svih zemalja članica. Nije teško zaključiti da bi RS dobila na težini u tom procesu i da bi se strani ambasadori akreditovani u BiH željeli konsultovati sa predstavnicima RS uoči svake važne odluke koja bi se donosila na nivou Alijanse. Čak i kada bi Srbija ostala pri opredjeljenju da ne uđe u NATO, Srbija bi trebalo da podrži ulazak BiH u tu alijansu jer bi kroz RS imala jakog prijatelja unutar NATO-a, a i RS bi trebalo da bude svjesna da bi to pomoglo Srbiji. Svaka odluka koja ne bi išla naruku Srbiji, ako i ne bi bila blokirana, u svakom slučaju bi delegirana kao značajan problem od strane BiH kroz predstavnike RS.

Uostalom, da li bi Srbija danas imala ovakvih problema sa Kosovom da je članica NATO-a? Srbi moraju već jednom naučiti da razmišljaju kao pragmatisti, a ne fatalisti. Koristilo bi i njima i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije