Film i serije

Holivudski glumci u ulozi Srba najčešće negativci

Holivudski glumci u ulozi Srba najčešće negativci
Holivudski glumci u ulozi Srba najčešće negativci

Decenijama unazad svjetska kinematografija obilježila je Srbe u ostvarenjima, kako holivudskim, tako i evropskim, kao negativce - često je srpski narod predstavljan u liku ubica, terorista i kriminalaca.

Mijenjanje slike koju producenti šalju u svijet o Srbiji počelo je prije nekoliko godina sa legendarnim pjevačem Dejvidom Bouvijem, koji je igrao Nikolu Teslu u ostvarenju "Prestiž".

Filmski kritičari su isticali da je Dejvid Bouvi maestralno odigrao Nikolu Teslu. Preminuli pjevač se prije početka snimanja fokusirao na istraživanje života slavnog srpskog naučnika da bi ga što vjerodostojnije prenio na filmsko platno. Stručnjaci su imali samo riječi hvale za Bouvija i njegovu glumu, u kojoj se čuje i blagi srpski akcenat.

Režiser Emir Kusturica je nedavno završio film "Na mliječnom putu", u kojem igra i slavna glumica Monika Beluči.

Holivudska glumica je, po mišljenju mnogih, maestralno odigrala na ovom filmu zbog činjenice da je skoro do savršenstva savladala srpski jezik.

Holivudska mašinerija je tokom devedesetih godina na tržište izbacila mnoštvo filmova u kojima je srpski narod predstavljen u lošem svjetlu.

Primjer ove pojave je ostvarenje "Mirotvorac" u kojem glumac Marcel Iures tumači bosanskog Srbina Dušana Gavrića, koji želi da u zgradu Ujedinjenih nacija podmetne atomsku bombu koju nosi u rancu. Zvijezde ovog filma koje love Dušana Gavrića su Nikol Kidman i Džordž Kluni.

Sličnu sliku o srpskom narodu je prikazao i holivudski glumac Džon Travolta u ostvarenju "Sezona ubijanja".

Slavni glumac se nije baš proslavio... On igra Emila Kovača, srpskog vojnika koji traži osvetu. Negativan prikaz ovog naroda je ekranizovan i u seriji "24 časa".

U prvoj sezoni ove serije glavni junak Džek Bauer sređivao je srpske teroriste. Glavni su mu neprijatelji srpska porodica Dražen. Glava porodice, Beograđanin Viktor Dražen, koga igra Denis Hoper, na Beogradskom univerzitetu školovan je za inženjera, a prošao je i KGB-ovu špijunsku obuku. U srpskoj vojsci bio je uključen u operacije na Kosovu, a povezan je i sa ekstremističkim organizacijama "Srpski nacionalni oslobodilački front" i "Kosovo/1389".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije