Film i serije

Neprimjerene poruke lažnih crtanih junaka

Neprimjerene poruke lažnih crtanih junaka
Neprimjerene poruke lažnih crtanih junaka

Hiljade videosnimaka na YouTube kanalu izgledaju kao verzije popularnih crtanih filmova, ali sadrže uznemirujuće i neprimjerene sadržaje.

Stručnjaci upozoravaju da, ako roditelji ne obraćaju dovoljno pažnje, ovi videosnimci mogu izgledati kao neke od verzija poznatih crtanih filmova, poput onih o Pepi Prasetu. Međutim, ubrzo nakon uključivanja određenog klipa, ekran pocrni, a potom se na njemu pojavi stomatolog sa ogromnom špricom i vadi Pepi zube.

Tužna muzika pritom se čuje na videosnimku.

Novinarka Laura Džun vidjela je da njena trogodišnja kćerka gleda ovaj snimak i odmah je primijetila da nešto nije u redu.

"Pepa mnogo vrišti i plače, a zubar je pomalo sadista, tako da je to nešto što trogodišnjaci ne bi trebalo da gledaju. Ova animacija izgleda skoro sasvim kao Pepa, tako da je moja kćerka vjerovala da je riječ o omiljenom crtiću", istakla je Džun. Ovo nije jedini slučaj gdje se likovi iz crtanih filmova nađu u neodgovarajućim situacijama.

Osim Pepe Praseta, postoje vrlo slični snimci s likovima iz crtanih filmova "Frozen", "Minions", "Doc McStuffins" i "Tomica".

Neki od njih liče na parodije, ali su jasno označeni kao sadržaji za odraslu publiku. Drugi predstavljaju neovlaštene kopije autentičnih crtanih filmova ili koriste te likove na blaže načine, što pravi problem pravnicima kod ustanovljavanja kršenja autorskih prava, ali nije nužno štetno za djecu.

Međutim, mnogi videosnimci, poput onog koji je gledala kćerkica Laure Džun, sadrže uznemirujući sadržaj, a djeca ih mogu doživljavati kao prave crtane filmove.

Neki od njih imaju milionske preglede, kao što je slučaj sa videosnimcima kanala "Toys and Funny Kids Surprise Eggs" koji nose naslove "Elsa iz 'Frozena' s velikim slinama", "Golišavi Hulk izgubio gaće" i "Krvava Elsa s rukom koju je slomio Spiderman". U njima su prikazani nasilje i humor za odrasle.

Postoje načini da se ovi sadržaji izbjegnu. Aplikacija "YouTube Kids" filtrira većinu njih. YouTube predlaže uključivanje "Restricted Modea", koji se može naći na dnu ove poznate internet stranice.

Stručnjak za internet sigurnost i profesor socijalne psihologije djeteta u Londonskoj školi ekonomije Sonja Livingston savjetuje roditeljima da vode računa šta njihova djeca gledaju na YouTube kanalu, a iz ove kompanije su poručili da vrlo ozbiljno tretiraju reakcije publike na njihove sadržaje i potiču korisnike da prijavljuju sve što je sporno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije