Film i serije

Počinje Fest, praznik filma u Beogradu

Počinje Fest, praznik filma u Beogradu
Počinje Fest, praznik filma u Beogradu

BEOGRAD - Velika filmska fešta, 44. Fest, počinje večeras u 19 časova, svečanom ceremonijom otvaranja u Sava centru, poslije koje će uslijediti debitantski film Nikole Ljuce "Vlažnost".

Uz slogan "Fest briše granice", do 6. marta beogradska publika će moći da bira između 110 premijernih filmova u 12 programskih cjelina.

"Beogradski pobednik"

U duhu dobre tradicije, u Beograd narednih 10 dana stižu velike filmske zvijezde, predvođene "Almodovarovom muzom" Viktorijom Abril i rediteljem kultnog serijala "Umri muški" Džonom Mektirnanom. Njima će, na otvaranju, biti uručena nagrada "Beogradski pobednik" za doprinos svjetskoj kinematografiji, a priznanje istog imena, za životno djelo, otići će u ruke legende jugoslovenskog filma Velimira - Bate Živojinovića.

Beogradom će ovih dana šetati i ruski reditelj Pavel Lungin, američki glumac Entoni la Palja, ekipe filmova "Dipan", "Zvizdan", "S one strane", "Julija i Alfa Romeo"...

Takmičarski program

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja, a međunarodni žiri, kojim predsjedava Lungin, odlučivaće o nagradama u nekoliko kategorija.

Među ovim naslovima su film iranskog reditelja Ramina Bahranija "99 domova", "Dnevnik jedne tinejdžerke" Marijel Heler, "Anarhisti" Elija Vejdžemana, "Mandarina" Šona Bejkera...

"99 domova"

"Na prošlom Festu gledali smo brojne filmove o odrastanju u neobičnim uslovima, a na ovom dominiraju priče o ljudima, 'epizodistima' u sopstvenim životima, koji se bude i preuzimaju odgovornost", poručuje umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić.

U glavnom programu, van konkurencije, naći će se i favoriti za Oskara kao što su "Kerol", "Pod lupom", "Dankinja", "Trambo", "Bruklin" i "Sikario". Tu su i nova ostvarenja poznatih reditelja, poput "Kraljice pustinje" Vernera Hercoga, "Ave Cezare" braće Koen, "Mladost" Paola Sorentina, "Nerazuman čovjek" Vudija Alena, "Dipan" Žaka Odijara, kao i dva filma Tomasa Vinterberga, "Komuna" i "Daleko od razuzdane gomile".

U programu "Fokus Evrope" nalaze se dobitnik nagrade žirija u Kanu "Jastog" Jorgosa Lantimosa, novi film Aleksa de la Iglesije "Moja velika noć", "Šiška deluks" Jana Cvitkovića.

Srpski film

Mnoge od filmova publika će moći da vidi samo na festivalu, jer neće ići u bioskopsku distribuciju.

Na ovoj listi je "Rok kraljica" Džonatana Demea, sa Meril Strip u ulozi rokerke Riki, a njena kćerka, Memi Gamer, glumi njenu kćerku i u filmu. Tu su i "Put pobjednika" Pitera Landesmana, sa Vilom Smitom i Alekom Boldvinom, "Dama iz dvorišta" Nikolasa Hajtnera sa bravuroznom Megi Smit...

Nagrade "Beogradski pobednik" dodjeljivaće se i u nacionalnoj selekciji "Srpski film", u okviru koje će biti prikazano 19 filmova. Neke od njih publika je već mogla da vidi u bioskopima, dok je većina premijerno pred gledaocima, poput "Dobre žene" Mirjane Karanović, "Otadžbine" Olega Novkovića, "Procepa" Dejana Zečevića.

Žiri

O nagradama će odlučivati internacionalni petočlani žiri kojim predsjedava Dragan Bjelogrlić.

"U programima 'Granice' i 'Thrills and Kills' provejava zajednička ideja o sukobu savremenog poretka koji je je u krizi i oboleo, i onog iskonskog", kaže Mladen Đorđević, selektor takmičarskog programa "Granice", "Thrills and Kills" i "Microwave".

Dodaje da će u programu "Granice" prvi put biti uvedena "Ninova" nagrada za najbolji film, a žirijem će predsjedavati Slobodan Šijan.

Filmovi 44. Festa biće prikazivani u Sava centru, bioskopu "Sinepleks Ušće", Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i u bioskopu "Fontana".

Da je riječ o jednoj od najposjećenijih manifestacija svjedoči podatak da je do otvaranja prodato više od 55.000 karata.


"Mladost"

Zlatni pečat Kinoteke

Po već tradicionalnom običaju, najznačajnijim gostima Festa biće uručena i nagrada Jugoslovenske kinoteke "Zlatni pečat", za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Tako će čuvenoj španskoj glumici Viktoriji Abril, pored nagrade "Beogradski pobednik", biti uručeno i priznanje koje su do sada dobili velikani svjetskog i domaćeg filma. Ona će sutra biti gost filmskog arhiva, a "Zlatni pečat" će joj uručiti direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, poslije projekcije filma "Veži me".

"Zlatni pečat" dobija i reditelj Džon Mektirnan, a svečano uručenje zakazano je u nedjelju, poslije projekcije njegovog kultnog filma "Lov na crveni oktobar".

Crveni tepih

Za sve one koji žele da zvijezde Festa i slavne goste vide uživo planiran je "crveni tepih" kojim će večeras, od 18.30, prošetati Viktorija Abril, Džon Mektirnan, ekipa filma "Vlažnost", kao i brojni ugledni gosti iz kulturnog i javnog života.

U novo izdanje festivala publiku će uvesti voditelji ceremonije, glumci Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović.

Osim uručenja prestižnih priznanja "Beogradski pobednik", gledaoci u Sava centru uživaće u kratkom muzičkom predahu s Aleksandrom Kovač i Markom Toljom.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije