Film i serije

Prikazan film "Sveti Sava. Ruska boja na srpskoj zastavi"

Prikazan film "Sveti Sava. Ruska boja na srpskoj zastavi"
Foto: Srna | Prikazan film "Sveti Sava. Ruska boja na srpskoj zastavi"

KOZARSKA DUBICA - U Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je prikazan film "Sveti Sava. Ruska boja na srpskoj zastavi", autora Anželike Karetkine iz Moskve, koja je poručila da je ovaj film svojevrsno priznanje ljubavi prema Srbima.

Projekciji filma prisustvovala je i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, brojni opštinski zvaničnici, sveštenstvo i građani, koje je putem video-poruke pozdravila Karetkina.

Ona je u obraćanju zahvalila publici u Kozarskoj Dubici koja se okupila da pogleda ruski film o Svetom Savi.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je novinarima da je namjera filma da pokaže jedinstvo srpskog i ruskog naroda i kroz pravoslavnu vjeru.

"Sveti Sava je bio veliki državnik i jedan od najduhovnijih Srba. Kroz segment zajedničke pravoslavne vjere prikazano je jedinstvo srpskog i ruskog naroda. Interesantno je što se u filmu pojavljuje i jedan od naših najpoznatijih glumaca, Miloš Biković", rekao je Reljić.

Direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić istakla je da je Karetkina u ovaj film uložila trud i dala doprinos da se ime i djelo prvog srpskog arhiepiskopa i državnika promoviše široj javnosti.

"Sveti Sava je svojim intelektualnim potezima i umnim radom čvrsto uvezao svoga oca i braću za pravoslavlje i istočnu crkvu, i time dao nemjerljiv doprinos razvoju srpske istorije i kulture, koje su osnovne odrednice identiteta jednog naroda, zajedno sa jezikom, tradicijom i običajima. Kroz tu prizmu ovaj film ima zaista veliki značaj, a to potvrđuje i interesovanje publike", rekla je Kondićeva.

Predsjednik Srpsko-ruske zajednice "Zavet" Duško Milunović istakao je da film govori o vijekovnim odnosima ruskog i srpskog naroda.

"Prikazana je izuzetna vremenska dimenzija tih odnosa, istorijska veza srpskog i ruskog naroda, kao i mjesto i uloga Svetog Save. Film prikazuje i veliku ljubav nekog za koga ne smatram da je stranac, jer Ruse ne smatram strancima, prema Srbima i srpskoj državi na ovom prostorima", izjavio je Milunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije