Film i serije

Sarajevo centar filmskog svijeta (FOTO)

Sarajevo centar filmskog svijeta (FOTO)
Sarajevo centar filmskog svijeta (FOTO)

SARAJEVO - Najznačajnija regionalna smotra, 21. Sarajevo film festival, otvoren je večeras brazilskim filmom "Druga majka".

Prije same ceremonije, koju je vodio bh. glumac Feđa Štukan, organiziran je i prijem na festivalskom trgu pored Narodnog pozorišta u Sarajevu, kojem su prisustvovale pojedine ekipe filmova koji će biti prikazani, te predstavnici političkog i janvog života.

Veliki broj građana okupio se večeras da pozdravi regionalne, ali i svjetske zvijezde. "Crvenim fesitvalskim tepihom" ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu prošetali su brojni glumci, producenti, reditelji, ali i predstavnici vlasti.

Svi su večeras željeli biti viđeni. Najviše ovacija na "crvenom tepihu" izazvao je Božo Vrećo, interpretator sevdalinke, ali i ekipa filma "Zvizdan" prevođena rediteljem Daliborom Matanovićem i glumicom Nives Ivanković. Vrećo je novinarima rekao da ne razmišlja o tome da li treba biti hrabar da se pojavi u haljini u prilično konzervativnoj sredini.

"Onog trenutka kad bih počeo razmišljati o tome, vjerovatno bih bio slab i nejak, a hrabrost se dobija samo odlukom da budeš ono što jesi", kazao je on.

Glumac Emir Hadžihafizbegović kazao je da je vrijeme Festivala posebno za njega, te pozvao ljude da uživaju u filmovima.

"Crvenim tepihom" prošetala se i Jelena Veljača, ali i žiri Festivala, kao i selektori programa.

Feđa Štukan, otvarajući ovogodišnji festival, rekao je da ljubitelje filma i goste Sarajeva očekuje 214 sati fimskog programa u devet i po dana trajanja festivala.

"Sarajevo će pohoditi više od 2.000 fimskih profesionalaca, a biće prikazano 259 filmova, što je najveći broj do sada", kazao je Štukan, dodavši da se očekuje više od 100.000 posjetilaca.

Elma Tataragić, selektor Glavnog takmičarskog programa, pozvala je publiku da gleda filmove, te napomenula da će u okviru takmičarskog programa biti prikazana 43 filma i čak 10 premijera.

SFF je otvorila projekcija filma "Druga majka" rediteljice Ane Mujlart, koji je na Sundance festivalu osvojio nagradu publike.

"Htjela sam napraviti film u kojem ću prikazati majčinstvo. Kroz svoje mačinstvo sam počela razmišljati u ovom filmu", kazala je ona.

Pored projekcije u Narodnom pozorištu i ljetnom kinu HT Eronet, ovaj film publika ima priliku da gleda i 15. augusta u kinu Novi Grad.

Sutra zvanično počinje i glavni takmičarski program koji će otvoriti film "Zvizdan" Dalibora Matanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije