Film i serije

Selekcija "Kratkofil Plusa" najjača do sada (FOTO)

Selekcija "Kratkofil Plusa" najjača do sada (FOTO)
Selekcija "Kratkofil Plusa" najjača do sada (FOTO)

BANJALUKA - Film "Brodolom", režiserke Morgan Knibe, dobitnik je gran prija za najbolji film 9. međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil plus", koji je danas završen u Banjaluci.

Ostvarenje italijansko-holandske produkcije prikazano je u subotu naveče, odnosno posljednje večeri festivala, u okviru takmičarskog programa, na tvrđavi Kastel, a potresna priča o strašnoj ljudskoj tragediji nije ostavila ravnodušnim ni žiri, ali ni posjetioce.

Karen Vaskez Gvadarama, članica žirija, koji su, pored nje, činili i Nikola Majdak i Mark Stil, naglasila je da je pobjednički film imao sve elemente filmskog izražaja.

"Nakon što smo pogledali taj film, osjećaj je bio kao: 'Vau, šta se desilo?!' To je veoma jaka kombinacija emocija utkanih u tu potresnu ljudsku priču, a sve je prate i sjajne video-poruke, koje bi i bez imalo teksta bile dovoljne da ispričaju ono što je režiserka željela", navela je Vaskez Gvadarama.

Priznanje "Kratkofila" za najbolji kratki eksperimentalni film dobila je "Planeta Sigma" Momoko Seto iz Francuske. Najbolji kratki dokumentarni film je "Održavanje ravnoteže" reditelja Bernhard Vegner iz Austrije, dok je najbolji kratki animirani film "Mi ne možemo bez kosmosa" reditelja Konstantina Bronzita iz Rusije. Žiri je odlučio da dodijeli i specijalnu nagrada festivala, koja je otišla u ruke rediteljke iz Finske Sane Liljander za film "Radost svakodnevnog života".

Najbolji kratki regionalni film je "Umir krvi" reditelja Senada Šahmanovića iz Crne Gore, koji je i prisustvovao uručenju nagrada u Banjaluci.

"Ovo priznanje je dokaz iskrene posvećenosti rada i truda. Velika je stvar što je film dobio nagradu, ali i što ulazi u selekciju festivala. To sve nam pokazuje da je ovo put kojim treba da idemo i da smognemo snage da prevaziđemo nedostatke, uglavnom finansijske prirode", istakao je on.

Ovogodišnji festival bio je sadržajno bogatiji u odnosu na ranije godine, a radionice i neke od programa festivala realizovali su brojni gosti iz svijeta filma. Ipak, direktorica festivala Darija Buzaković, ocijenila je da su se nadali da će posjećenost biti veća.

"Ono što nas čini srećnim je da gosti napuštaju ovaj festival prezadovoljni i smatraju da je ovo jedan od bolje programiranih festivala koje imaju priliku da posjete. Za razliku od prethodnih godina, uložili smo mnogo više u program i bili smo ponosni na njega pa smo očekivali da će to privući veći broj posjetilaca", istakla je ona.

Posljednje festivalske večeri prisutne je u "Secret Gardenu" zabavljao hrvatski sastav "The Bambi Molesters".

Bh. priča

Jedna od nagrada festivala, za najbolji kratki igrani film, ostala je i u BiH zahvaljujući filmu "Turista", Ariela Shabana.

Riječ je o ostvarenju koje govori o kulturnim razlikama, o tome kako ljudi doživljavaju ljude sa Balkana i kako danas doživljavamo autsajdere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije