Film i serije

Serija 'Na mliječnom putu' početkom 2018. godine na RTRS-u

Serija 'Na mliječnom putu' početkom 2018. godine na RTRS-u
Foto: Velibor Tripić | Serija 'Na mliječnom putu' početkom 2018. godine na RTRS-u

BANJALUKA - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica danas je u prostorijama Radio televizije Republike Srpske (RTRS), sa Draškom Milinovićem, direktorom ove kuće, potpisao Ugovor o koprodukciji serije i filma "Na mliječnom putu".

Po ovom ugovoru RTRS će imati ekskluzivno pravo da prvi prikaže pet epizoda serije "Na mliječnom putu", da istu reprizira u narednih deset godina i da je proda u zemljama regiona.

Emitovanje serije trebalo bi da počne početkom sljedeće godine, a film je, podsjetio je Kusturica, do sada prikazan u 45 zemalja svijeta. Serija je, nastavio je Kusturica, napravljena iz jednog mukotrpnog procesa kakav su zahtijevali gotovo svi njegovi filmovi do sada, gdje je on snimio pet puta više materijala nego što mu je bilo potrebno za film.

"Narativna struktura filma je doživjela u posljednjih 20 godina vratolomne obrte i mi filmski reditelji kada sam ja studirao smo prezirali televiziju u svakom pogledu, zato što smo vjerovali da je ona mjesto gdje se zapravo ne probija estetika filma. To i jeste bilo tačno, jer je televizija bila sva u krupnim planovima, ali smo zaboravljali jednu stvar tada, koja je sad na snazi", kazao je Kusturica obrazloživši da se danas naracija u glavnom toku filma prebacila u jednu vrstu dinamizma.

Filmovi koriste jezik reklama, nastavio je Kusturica, gdje se stvari odvijaju neviđenom brzinom, kod nas uglavnom jeftinim štosevima, vicevima i sve se polako prestvara u vulgarnost.

"Ali, eto ja sam doživio da sam iznegiram svoje stavove iz vremena kada sam imao 25 godina, kada sam uistinu prezirao estetiku televizije, a sad sam došao do toga da imam dvije-tri ponude i dva ugovora sa televizijama", naveo je Kusturica obrazloživši svoje stavove riječima da će kroz jednu statičnu i metaforičnu formu preko televizije biti prenesene sve poruke i slike na kojima je ekipa iz filma "Na mliječnom putu" marljivo radila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije