Književnost

Dečji pisac mora biti na strani dece

Dečji pisac mora biti na strani dece
Dečji pisac mora biti na strani dece

BANJALUKA - Kada se mi odrasli bunimo zašto deca ne čitaju, onda je dobro zapitati se da li mi dajemo sve od sebe da bi oni zaista bili čitači, smatra Jasminka Petrović, ovogodišnja dobitnica nagrade "Mali princ" za najbolju dječju knjigu u regionu, objavljenu u prethodnoj godini.

Petrovićevoj, koja je dobro poznat autor najmlađoj publici, ovo priznanje je pripalo za knjigu "Leto kada sam naučila da letim".

Ona je u razgovoru za "Nezavisne" navela da su književne nagrade prilika da se uopšte čuje nešto o dječjoj književnosti, s obzirom na to da živimo u vrijeme kada je kultura skrajnuta, a dječja književnost još više.

"Meni lično ova, ali i sve druge nagrade koje sam dobila za tu knjigu, mnogo znače. Knjiga 'Leto kada sam naučila da letim' je dosad ovenčana 'Dositejevim perom', 'Srebrnim Gašinim perom', nagradama 'Neven' i 'Plavi čuperak'. A, našla se i u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu", kazala je Petrovićeva.

Ova autorka napominje da je festival "Vezeni most", na kojem se dodjeljuje ovo priznanje, a koji se održava u Tuzli, jedini regionalni festival književnosti za djecu i ujedno mjesto gdje pisci mogu da odmjere svoja dostignuća i da se druže.

"Knjiga je antiratna i govori o posleratnim odnosima između Srbije i Hrvatske, o odrastanju, identitetu i mešovitim brakovima. Mene kao pisca ne interesuje ni šta misle političari, ni roditelji, mene interesuje šta misle deca. I smatram da ako već dečji pisac treba da stane na bilo koju stranu, onda on treba da stane na stranu dece", istakla je ona.

Zanimljivo je da je i sama djeca, čitajući njene knjige, pitaju kako ona zna šta je u njihovim glavama.

"Ja imam dvoje odrasle dece i dva unuka i ono što meni omogućava da ih razumem jeste to što sam ja svaki ili svaki drugi dan u druženju sa decom, budem gost na raznim festivalima, susretima, druženjima. To je prilika da ja slušam decu, da im postavljam pitanja, ali i da oni mene pitaju. To je osnovni izvor gde crpim podatke o njima. Zadatak nas odraslih je da ih slušamo. Mislim da su oni vrlo mudri i kada im priđete otvoreno i iskreno oni su čist izvor iz kojeg mi možemo mnogo toga da naučimo", rekla je Petrovićeva.

Dobitnica nagrade "Mali princ" je studirala španski jezik i književnost na Beogradskom univerzitetu. Bavila se marketingom i novinar-stvom. Bila je urednik dječje emisije na radiju. Pisala je za mnoge dječje časopise.

Boljka većine današnjih roditelja, ali i nešto na šta je Petrovićeva nastojala da ukaže kroz svoje knjige, jeste kako djecu animirati da zavole či-tanje.

Ona napominje da postoje djeca koja "gutaju" knjige, ali i da ima djece koja su intravenozno uključena na sve digitalne sprave i ima onih ko-ji su na sredini. "Naš je zadatak da održimo ove čitače, a da one koji su na sredini privučemo. Mislim da je to zadatak svih nas, znači da pisci pišu što zanimljivije knjige, savremene, mogu da se bave i nekim tematikama iz istorije, ali tu uvek mora da bude neki ključ koji dira savre-meno dete", priča ona.

Dodaje da nastava maternjeg jezika i književnosti mora da bude zanimljiva, nastavnici i učitelji moraju da omoguće djeci da iz raznih uglova obrade nekog lika ili da im daju veće povjerenje. Mediji, navodi Petrovićeva, treba da prate više šta se dešava, ali i da ministarstva prosvjete i kulture treba da sarađuju jedni sa drugima.

"Ako svako od nas uradi najbolje što može taj svoj segment, mi ćemo postići cilj. Nije u redu prebacivati taj vruć krompir od škole do roditelja i obrnuto, svi mi moramo da se aktiviramo", smatra ona.

Otkrila je da često voli da kaže da su dječji pisci starija braća i sestre djece koja čitaju njihove knjige.

"Jer upravo dečja knjiga treba da odgovori na razne zahteve savremenog deteta, a pisac koji piše ne sme da im povlađuje, već da zna šta oni vole, koje to grupe slušaju, koji im se glumci dopadaju. I na kraju, ako knjiga ima i tužan kraj, moraju da im otvore svetlo na kraju tunela i daju nadu", zaključila je ona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije