Književnost

“Doktor za džez” promovisao treće izdanje svoje knjige

“Doktor za džez” promovisao treće izdanje svoje knjige
Foto: Tanjug | “Doktor za džez” promovisao treće izdanje svoje knjige

Autor Jadran Erčić promovisao je večeras treće, dopunjeno i prošireno izdanje svoje "Knjige o džezu", u Domu omladine Beograda (DOB), gdje je povodom Svetskog dana džeza koncert održao i Kvartet Nikole Šaškovića.

Erčić je brojnim posjetiocima promocije u holu DOB-a otkrio da je knjigu napisao na inicijativu svojih saradnika iz Radio Beograda, koji su mu rekli: "Mnogo znaš, sedi, pa napiši nešto", prenosi Tanjug.

Prvo izdanje "Knjige o džezu" je izašlo 2007. godine, a Erčić se držao koncepta "Jazz Handbook" Joаhima Ernesta Berenta (Joachim-Ernst Berendt 1922-2000), koja je "izvanredno napisana knjiga" o džezu, a prevedena je kod nas pedesetih godina.

Erčić je rekao da je svoju knjigu postavio istorijski, po decenijama, i po instrumentima, a najbolje muzičare koje je kritika uvažila koristio je kao repere za stilove i instrumente.

Kao ljekaru, Erčiću je palo na pamet da piše i o bolestima džez muzičara, navevši da su "mnogi svirali u kuplerajima, imali su cerebralne forme siflisa, koji se manifestuje ludilom".

"Jureći knjigu 'Jazz And Death' Frederika Spensera (Frederick Spencer), kolege i patologa, koji je imao obdukcione nalaze muzičara, shvatio sam da su muzičari, kao i svi ljudi bolesni, ali da njihova bolest može da uslovi određene promene u stilu sviranja", naveo je Erčić.

Prema njegovim riječima, Telonijus Monk (Thelonius, 1917-1982) i Oskar Piterson (Oscar Peterson 1925-2007) su počeli da sviraju trubu, ali su zbog tuberkoloze po savjetu ljekara prešli na klavir.

"Zato sam napisao poglavlje o profesionalnim bolestima džez muzičara, koje se javljaju prilikom sviranja određenih instrumenata. Turbači imaju problem sa plućima i disajnim putevima, a članovi big benda obično svi ogluve", rekao je Erčić,

Dugogodišnji autor i voditelj emisije “Džez panorama” na programu Stereorame Radio Beograda, Erčić je dodao da je to "originalni doprinos osnovnog zanimanja kao lekara i higurga knjizi".

Definišući umjetnost kao nešto što vas nagoni da pogledate isti film ili čujete ploču drugi put, Erčić je dodao da je "džez umetnost 20. veka koju želite da slušate ponovo".

"Svoj vrhunac je imao od 1950. do 1970. godine. Kada je tehnologija omogućavala da se sve kaže u tri minute. Posle toga je počelo razvodnjavanje, ubacivanje drugih stvari", ocenio je Erčić.

Moderator razgovora, rukovodilac Odeljenja za umetničko stvaralaštvo DOB-a Dragan Ambrozić je ocijenio da je "Knjiga o džezu" originalna, jer daje priliku da čitalac shvati šta znači biti profesionalni muzičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije