Književnost

Nagrađeni banjalučki besjednici: Što ljepše govorimo to je bolje

Nagrađeni banjalučki besjednici: Što ljepše govorimo to je bolje
Nagrađeni banjalučki besjednici: Što ljepše govorimo to je bolje

SREMSKA MITROVICA, BANJALUKA - Sa 23. takmičenja u besjedništvu "Sirijum, Lux Verbi", koje je u prošlu subotu završeno u Sremskoj Mitrovici, u Banjaluku stigle su dvije vrijedne nagrade.

Prvu nagradu u kategoriji improvizacije osvojio je apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Đorđe Knežević, dok je treću nagradu u kategoriji autorske besjede osvojila odnedavno diplomirana pravnica Olivera Ševo. Oba besjednika u Sremsku Mitrovicu putovala su u ime Centra za retoriku i govorništvo "Institutio oratoria", koji duži niz godina pri Pravnom fakultetu vodi prof. dr Nikola Mojović.

Takmičenje se inače održava u tri kategorije: autorska besjeda, interpretacija i improvizacija, a pored banjalučkog Pravnog fakulteta učestvovali su Pravni fakultet iz Beograda, Filološki fakultet iz Novog Sada, predstavnici pozorišta "Dobrica Milutinović" iz Sremske Mitrovice, Fakultet umjetnosti iz Prištine sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i mnogi drugi.

Đorđe Knežević, kako kaže, prvi put učestvovao je u jednom takmičenju u kategoriji improvizacije i ova nagrada mu je najznačajnija u trogodišnjem bavljenju besjedništvom. Tema koju je dobio u kvalifikacijama bila je "Što seješ, to ćeš žnjati", a u finalnom dijelu takmičenja pričao je na temu "Nemoj da ti tuga dugo traje, idi vidi na koga pas laje".

"Na prvu temu rekao sam da Šveđanima ne treba da prodajemo skijanje, ni Bečlijama filharmoniju, nego da treba da budemo predstavnici sopstvene kulture u Evropi i svijetu. Na drugu temu pričao sam da psi laju na našu slobodu, da nam je pokušavaju ograničiti, da tereroizam svakodnevno prijeti slobodi govora, a sa druge strane da pričama o terorizmu vlast krije sopstvene nedostatke", rekao je Đorđe Knežević, koji je inače i gitarista i vođa banjalučkog benda "Važno obavještenje". Iako se u mnogome razlikuju, muziku i besjedništvo, pored kreativnosti, rekao nam je, povezuje poruka koju treba poslati publici.

Kod besjedništva, otkrio nam je on, pored hrabrosti, informisanosti, aktuelnosti, argumentovanosti, najvažnije je da u prvih pet rečenica kupite publiku, jer ako vam je izlaganje dosadno na samom početku, poslije možete pričati i o tajnama egipatskih piramida niko vas neće slušati. Među besjednicima Knežević uzore vidi u vladici Nikolaju Velimiroviću i profesoru Mihailu Đuriću, koji je kritikovao ustav iz 1974. po kojem se kasnije i raspala SFR Jugoslavija, a ovaj je zbog toga što je govorio istinu robijao dvije godine neposredno nakon donošenja ustava.

Olivera Ševo nagradu je osvojila temom "Visoko ti svud u nas glavu diže prazan klas", gdje je pričala o postavljanju individualne odgovornosti za ratne zločine na prostoru BiH i Hrvatske, te o lošem presuđivanju Haškog tribunala, čije su presude pravno obavezujuće.

"Besjedništvo je jako važno za pravnu karijeru, ali kako je važno za bilo kojeg pravnika, tako je važno i za bilo koju osobu na ovom svijetu, jer ono što nam je dato od prirode jeste da govorimo, i mi svaki dan govorimo, a što ljepše to činimo, to je bolje za nas i okolinu", kazala je Ševo, uz nadu da će besjedništvo uz pomoć Centra "Institutia oratoria" biti sve popularnije među mladim ljudima u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije