Književnost

Uručena nagrada "Marko Miljanov" za 2023. godinu

Uručena nagrada "Marko Miljanov" za 2023. godinu
Foto: Srna | Uručena nagrada "Marko Miljanov" za 2023. godinu

PODGORICA - Književnicima Vidaku Maslovariću i Miroju Vukoviću uručena je Međunarodna književna nagrada "Marko Miljanov" Udruženja književnika Crne Gore za 2023. godinu.

Otvarajući manifestaciju na Medunu, u Kučima nedaleko od Podgorice, dobitnike nagrade pozdravio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić, koji je rekao da su ove godine, prvi put, dva romana dobila nagradu.

"To je posebna draž jer je Marko, iznad svega, bio prozni pisac", rekao je Đurić.

Predsjednik žirija književnik Čedomir Vukićević čestitao je dobitnicima nagrade, te obrazložio zašto je nagrađen roman "Nepomenik" - jer je Maslovarić u njemu prikazao jednu priču koja govori o korjenovanju patnje kolektiva i pojedinca, sa najrigidnijom oporukom šta čovjek čovjeku može da učini i koliko je minorna vremenska čestica u kojoj zlo može da uzbuja i da se dogodi međusobno poništavanje epskih razmjera.

Obrazloženje žirija za dobitnika Miroja Vukovića saopštila je člani žirija Marijana Zečević, koja je istakla da taj roman uspostavlja snagu ljudskog karaktera, na odnosu čovjeka i partije, kada se otvaraju pitanja etike i morala, dosljednosti i ideala, privrženosti, interesa, razobličavanja, te lični i kolektivni odnos prema njenoj istoriji.

U prigodnoj besjedi dobitnik nagrade književnik Vidak Maslovarić rekao je da je Marko Miljanov širio svoju plemenitost, etičnost, hrabrost, vodeći računa o tome šta zbori, kome zbori i da na nesporan način prenese svojim sabjesednicima zbivanja koja su ga zatekla u najmračnijem istorijskom periodu u njegovom zavičaju - međubratstveničkim obračunima, namirivanju duga u krvi i međusobnom potiranju epskih razmjera.

Dobitnik nagrade Miroje Vuković zahvalio je žiriju što je njegov roman zaslužio ovu visoku nagradu i izrazio nadu da će njegov četvorotomni roman "Engleska posla" svojim tretmanom humanosti, pravde i neprabde i ljudskosti uopšte, stati pod divno okrilje čuvenog autora "Primjera čojstva i junaštva".

Osim mnogobrojnih posjetilaca manifestaciji su prisustvovali i srpski pisci sa Kosova i Metohije Nenad Jero Radenković i Milan Mihajlović.

Marko Miljanov Popović Drekalović bio je crnogorski književnik i vojvoda, koji potiče iz plemena Kuči i predstavlja jednog od uticajnijih srpskih ličnosti u Crnoj Gori.

U mladosti je bio perjanik kod kneza Crne Gore Danila Prvog Petrovića. Vojvodske oznake mu je dao crnogorski knjaz Nikola Prvi Petrović, sa kojim se kasnije razišao zbog političkih nesporazuma.

Nakon oslobođenja Podgorice /1878/ Marko Miljanov bio je jedno vrijeme gradonačelnik.

Tek u 50. godini počeo je da piše, a svoju poznu književnu djelatnost smatrao je životnim zadatkom. Ostavio je iza sebe nekoliko djela, poput radova "Pleme Kuči" i "Život i običaji Arbanasa", a njegovo je najvažnije i najpoznatije djelo "Primjeri čojstva i junaštva". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije