Muzika

11 godina od smrti Džefa Hanemana

11 godina od smrti Džefa Hanemana
Foto: Twitter / Printscreen | 11 godina od smrti Džefa Hanemana

Danas hevi metal svijet tuguje jer je prošlo 11 godina od smrti dugogodišnjeg gitariste i osnivača benda Slayer, Džefa Hanemana. Međutim, ovo je takođe dan kada se slavi zaostavština jednog od najboljih i najžešćih gitarista koje je metal svijet ikada vidio.

Peta godišnja dodjela nagrada "Revolver Golden Gods", koja je održana 2. maja 2013., trebala je biti proslava duha i vitalnosti hevi metala, ali kada se zajednicom proširila vijest da je koosnivač Slayera, gitarista i glavni tekstopisac Džef Haneman umro ranije tog dana, događaj je dobio nešto drugačiji tok.

Na početku događaja, gitarista Slayera Keri King zauzeo je podijum drhtavo, ali odlučan da oda počast obično ćutljivom Hanemanu. Uz njega je stajao njegov prijatelj, frontmen Black Label Societyja, Zek Vajld.

"Možda ćete primijetiti da imam dvije krigle za pivo, u rukama", rekao je King. "Moj prijatelj Zek više ne pije, tako da je ovo očito za mene i mog preminulog prijatelja Džefa." King je zastao na trenutak da se pribere i nastavio: "Razmišljao sam o ovome, da li bih trebao napraviti trenutak tišine. On je bio ubica (Slayer). Džef bi želio trenutak je**ne buke, moj pali brat."

Ta bi se izjava svidjela Hanemanu. Iako su King i Džef bili više poslovni partneri nego najbolji prijatelji, King je znao da njegov kolega iz benda voli glasno. I volio je popiti. Tragično, potonje je dovelo do njegove smrti od ciroze izazvane alkoholom u starosti od 49 godina.

U vrijeme kada je umro, Haneman je bio distanciran od Slayera od početka 2011., kada ga je ugrizao kukac (vjeruje se da je pauk) i dobio je nekrotizujući fascitis. Rijetko, ali ozbiljno stanje je teška bakterijska infekcija koja se brzo širi i izjeda tkivo. Haneman je provodio vrijeme s prijateljem u blizini Los Anđelesa i opuštao se u džakuziju kada je osjetio da ga je nešto ugrizlo za ruku. Ostao je kod prijatelja još sedam dana, pijući kao i obično prije nego što se vratio kući osjećajući se bolesno i onesposobljeno.

"Bio je prilično ošamućen kad je ušao kroz ulazna vrata", rekla je njegova supruga Katrin za "Guitar World". Samo je htio otići gore i zaspati. "Prije nego što je to učinio rekao je: ‘Ket, moram ti nešto pokazati, iako to stvarno ne želim.' I skinuo je majicu, a ja sam poludjela kad sam mu vidjela ruku. Bila je žarko crvena i tri puta veća od normalne veličine. Rekla sam: 'Džef, moramo ići sada! Moramo te odvesti u hitnu!',"

Početkom 2013. niko osim onih koji su bili najbliži Hanemanu nije znao koliko je teško njegovo stanje. Čak ni njegove kolege iz benda i menadžment nisu bili svjesni koliko se razbolio.

Tom Araja mu je redovno slao poruke, a Haneman mu je čak e-poštom poslao pjesmu na kojoj je radio. Zatim je u aprilu Araja saznao da se Džef vratio na intenzivnu njegu. Ubrzo je Haneman prestao odgovarati na Arajine poruke, prenosi "LoudWire".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije