Muzika

Mladi šargijaši obradovali starije sugrađane (VIDEO)

Mladi šargijaši obradovali starije sugrađane (VIDEO)
Foto: Ustupljena fotografija | Mladi šargijaši obradovali starije sugrađane (VIDEO)

DERVENTA - Veseli zvuci šargije odjekivali su prostorijama Gerontološkog centra u Derventi, gdje su četiri mlada šargijaša, učenici Osnovne škole "19. april" i polaznici folklorne sekcije ove obrazovne ustanove, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana činjenja dobrih djela uljepšali dan korisnicima ovog centra.

Osmijehe na lica starijim građanima Dervente donijela su braća Asentići - Lazar, Gavrilo i Dušan, koji su prava senzacija u svom kraju i o kojima su "Nezavisne novine" ranije pisale, a pridružio im se i učenik sedmog razreda Matej Topalović.

Učiteljica i voditeljka folklorne sekcije OŠ "19. april" Andrea Miljić u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je ove godine Svjetski dan činjenja dobrih djela obilježen 14. aprila, ali da je u Derventi ova akcija produžena tokom čitavog mjeseca.

"Bilo je nekoliko partnera sa lokalnim volonterskim servisom, a jedan od njih je bila i naša škola. Gdje god da se pojave braća Asentići svi se oduševe, jer su tako mladi, a vole i čuvaju tradiciju. Na naš prijedlog otišli smo u Gerontološki centar jer smo željeli da uvesele i generaciju treće dobi, a sa njima je bio i još jedan učenik naše škole Matej Topalović, koji im se pridružio. Pjevali su, šargijali, a neki od korisnika su i zaigrali", priča ponosna učiteljica.

Dodaje da su ova divna djeca postizala odlične rezultate sa školskom folklornom sekcijom, koja je prošle godine bila prva na Republičkoj smotri folklornih sekcija, a i ove godine postižu sjajne rezultate - osvojili su prvo mjesto na Regionalnom takmičenju u folkloru i nadaju se ponavljanju prošlogodišnjih rezultata.

"I ja sam član folklornog društva od prvog razreda osnovne škole, tako da se ovim bavim više od 20 godina i znam koliko je ovo dobro za učenike, za druženje i aktivnost djece. Ponosna sam i na njih trojicu, braću Asentiće i Mateja, jer su tako mladi a vole i njeguju šargiju i folklor, što danas i nije čest slučaj", kaže Miljićeva.

Irena Teofilović, psiholog u derventskom Gerontološkom centru, kazala je za "Nezavisne novine" da su mladi šargijaši oduševili njihove korisnike.

"Bili su izuzetno srećni tom posjetom i ova četiri dječaka su građanima treće dobi vratili uspomene iz njihove mladosti. Neki od korisnika našeg centra su i sami šargijali u mladosti, a tokom ove posjete su imali priliku da ponovo drže taj instrument u rukama i prisjete se vještina koje su zaboravili. Bila je to lijepa aktivnost, a zaigrali su i naši zaposleni - zabavili smo se uz kolo. Ja se nadam da je i djeci bilo zanimljivo da upoznaju starije sugrađane i da vide koliko su ih usrećili. Ova akcija se održava pod sloganom: 'Mi činimo dobra djela' i zaista mislim da su i sva djeca koja su nas posjetila svjesna koliko su dobro učinila", kazala je Teofilovićeva.

Drago Tadić iz Udruženja "Bios plus", u čijem sastavu djeluje Lokalni volonterski servis, kazao je za "Nezavisne novine" da je posjeta Gerontološkom centru bila šesta aktivnost u saradnji sa javnim ustanovama i školama povodom Svjetskog dana činjenja dobrih djela u Derventi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije