Muzika

Nišvil: 660 izvođača na 110 koncerata na 11 bina

Nišvil: 660 izvođača na 110 koncerata na 11 bina
Nišvil: 660 izvođača na 110 koncerata na 11 bina

Ovogodišnji Nišvil okupiće 660 izvođača na 110 koncerata na 11 bina, festival iz godine u godinu proširuje program posebno besplatnim sadržajima kako bi što širu publiku "zarazio" džez muzikom, a zvijezde 22. izdanja biće soul diva Džoš Stoun, saksofonista Soveto Kinć, gitarista Al Di Meola, Sajrus Česnat, Baster Vilijams i Leni Vajt, Bil Evans.

Direktor festivala Ivan Blagojević je objasnio Tanjugu da već godinama rade "štapom i kanapom", prebacuju dugove u narednu godinu, trude se da ispoštuju prvenstveno umjetnike, mada su primorani da se cjenjkaju i spuste čak njihovu cijenu i do 50 posto, kako bi niška publika imala priliku da čuje velika imena svjetskog džeza.

"Taj naš kockarski sistem izgleda daje rezultat, mi u ovom trenutku imamo kompletno ugovoren program, a nemamo sklopljen budžet", dodao je direktor Nišvila.

Blagojević naglašava da je Nišvil festival umjetničke muzike, a ne zabave, i da ne može da se finansira prodajom ulaznica, već da je neophodna pomoć države.

On podsjeća da je od 2009. do 2012. godine Nišvil imao status festivala od nacionalnog značaja i da su sa tadašnjim sazivom Ministarstva kulture potpisali trogodišnji ugovor čime su im bila zagarantovana određena finansijska sredstva, što je dosta uticalo da festival napreduje.

Nišvil je 2012. dobio četiri miliona dinara, da bi naredne godine festival odbijen na konkursu Ministarstva kulture, ali je tadašnji ministar Bratislav Petković odlučio da niškom festivalu ipak budu dodjeljena tri miliona dinara.

Problem je nastao, prema riječima Blagojevića, kada je novi ministar kulture Ivan Tasovac poništio odluku svog prethodnika.

"Žalili smo se zaštitniku građana i on nam je preporučio da tužimo ministarstvo, ali mi nismo želeli to da uradimo, jer je to naše ministarstvo i imamo poštovanja prema toj instituciji. Izdržali smo, nadajući se da ćemo sa novim ministrom doći do dogovora", rekao je Blagojević.

Najviše mu je zasmetalo, dodao je, što su poslejdnjih godina dobili kvalifikacije najgore vrste od strane Ministarstva kulture, da su komercijalna manifestacija koja nema kvalitet i ne zaslužuje pomoć ministarstva.

Festival je zatim, poslije dijve godine pauze, 2015. na konkursu dobio milion dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije