Muzika

Pet sastava u finalu "Demofesta"

Pet sastava u finalu "Demofesta"
Foto: Ilustracija | Pet sastava u finalu "Demofesta"

Sastavi "Stepa", "Fed Horses", "Pale Origins", "Wolfram" i "Slonz" plasirali su se u drugi krug i finale 10. festivala demo bendova - "Demofesta" nakon održane prve takmičarske večeri na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Osim demo bendova, publika je mogla da uživa i u nastupima velikih regionalnih i svjetskih imena, na dvije festivalske bine.

Nakon što su odabrani prvi finalisti, publika se mogla zabavljati uz nastup benda "Letarg". Nakon njih Marki Ramon je dobro prodrmao publiku, a Funkerman odličnim setom zatvorio prvo veče "Demofesta".

Prije nastupa Marki Ramon, slavni bubnjar poznatog sastava "The Ramones", poručio je svima koji dođu na nastup njegovog benda da mogu očekivati sat i trideset minuta odličnog provoda, gdje će bend za sve prisutne izvesti 36 pjesama bez prekida. Slavni bubnjar je održao obećanje, pa se unutar zidina Kastela mogao čuti energičan zvuk.

Na pitanje gdje se danas nalazi pank muzika, slavni bubnjar je naglasio važnost toga da se mladi pank bendovi moraju više aktivirati.

"Pank je jedina muzika koja može prenijeti poruku, ali zbog svega što se dešava danas u svijetu i politike koja se vodi, smatram da pank bendovi treba da pišu pjesme o tome kako se osjećaju i o političkoj situaciji u svijetu. Dužnost je panka i njegov posao da pomognu promjenama jer ako ne mijenjamo stvari - sloboda će nam biti oduzeta", poručio je Ramon.

Na Beton bini, koja je smještena na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel, pored demo bendova publici se predstavio i banjalučki sastav "Važno obavještenje", a atmosferu je do usijanja doveo najpoznatiji bh. reper Edo Maajka, koji je nastupio sa svojim bendom.

Poznati reper je predstavio publici svoje nove pjesme, a za kraj sve prisutne počastio je najvećim hitovima s prvog albuma "Slušaj mater", kao i sa nekoliko numera sa kasnijih izdanja. Publika je najviše plesala i sa slavnim reperom horski pjevala numeru "No sikiriki".

Osim na mnogobrojne svirke, prisutni su vrlo pozitivno reagovali i na brojne novitete koje je donio "Demofest" poput beskontaktnog plaćanja, platforme za posjetioce s invaliditetom ili zabavnog kutka za "Demofest vjenčanja", organizovanog u saradnji sa satiričnim veb-portalom 50nijansipive.com.

Drugog dana festivala, odnosno u petak naveče pored takmičarskih demo bendova trebalo je da nastupe i sastavi "Shangai Street Fight", "Degeneza", "Freemasons", "Lačni Franz" i Ki-Mani Marli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije