Muzika

Počinje "Gitarijada", najstarija rok manifestacija u Evropi

Počinje "Gitarijada", najstarija rok manifestacija u Evropi
Počinje "Gitarijada", najstarija rok manifestacija u Evropi

Zaječarska "Gitarijada", najstarija rok manifestacija u Evropi, 49. put počinje danas u 18 sati dodjelom ključa grada Zaječara rokonačelniku ovogodišnje manifestacije Nenadu Milosavljeviću, poznatijem kao Neša Galija, i uručivanjem nagrade "Kostadin Kostadinović Čauš" muzičaru i novinaru Vladimiru Jankoviću Džetu.

Prije te ceremonije, u 17 časova, svečano će biti otkrivena tabla povodom preimenovanja ulice 4. jul u Kostadin Kostadinović Čauš. Ulica u Zaječaru je odnedavno ponijela ime tog producenta i osnivača "Gitarijade", koja je uz njegovo rukovodstvo postala najznačajnija rok manifestacija u Jugoslaviji, ali i na Balkanu.

Večeras će na glavnom Rock Stageu nastupiti Darko Rundek i "Cargo trio", Gibonni i Vlatko Stefanovski, Nikola Vranjković, "Giga Groovy Going Group" i pobjednici 48. "Gitarijade" bend "D Zoo".

U okviru takmičarskog dijela nastupiće 14 bendova u polufinalu. Ocjenjivaće ih žiri na čijem je čelu Branimir Lokner, a članovi su Dragiša Radulović, Nenad Kuzmić, Marko Ranđelović, Dušan Hedl (Slovenija), Dragutin Matošević (BiH), Igor Polak (Hrvatska), Panta Džambazoski (Makedonija) i Vasko Gromkov. Dvanaestoro polufinalista "Gitarijade" glasovima publike dobilo je konkurenciju i u "Krstašima" iz Kraljeva, te bendu "Robinovi Hudovi" iz Banjaluke, koji će pred žirijem i publikom imati priliku da pokažu šta znaju. Polufinale će biti održano 30. i 31. jula, a finale 1. avgusta.

U toku "Gitarijade" na četiri bine će nastupiti i "Van Gogh", "Dubioza kolektiv", "Hard Time", "Guano Apes", "Kerber", "Laibach", "Galija", "Therapy?", "Generacija 5", "Električni orgazam", "Đura i mornari", Miroslav Tadić i braća Teofilovići, brazilski gitarista Danijel Markez i drugi.

U okviru programa "Gitarijada Visual" biće otvoren 10. međunarodni salon rok fotografije, kao i izložbe fotografija "Iz zlatnog rudnika Zorana Trbojevića" i ilustracija iz knjige "Ilustrovani rokenrol vodič" Davida Vartabedijana. Sastavni dio 49. "Gitarijade" je i 19. moto-skup, na čijoj će bini, u dva dana, biti održano više od 10 koncerata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije