Muzika

"Posljednji" koncerti samo mamci za publiku

"Posljednji"  koncerti samo mamci za publiku
Foto: N.N. | "Posljednji" koncerti samo mamci za publiku

Članovi slavnog irskog benda "U2" najavili su na svom posljednjem koncertu u Berlinu da će se povući s muzičke scene. Ovo nije prvi put da je neko veliko svjetsko ime najavilo da će napustiti scenu, a nakon toga se isti ti muzičari vraćaju pred publiku kao da nikada nije bilo riječi o povlačenju i odlasku u zasluženu penziju.

Sličan potez je napravio i muzičar Elton Džon, koji je rekao kako se trajno povlači sa scene, a onda obradovao sve svoje obožavaoce velikim turnejama širom svijeta.

"Već smo dugo na putu, 40 godina, i ove posljednje četiri godine su nam zaista bile posebne. Sad odlazimo", rekao je Bono pred punom berlinskom "Arenom".

Muzički velikani, poput članova benda "U2" ili Eltona Džona, uglavnom ne otkrivaju zašto se povlače. Iz tog razloga muzički stručnjaci smatraju da je često u pitanju marketinški trik. Takav stav ima jedan od osnivača orkestra "Rock simfonija" i gitarista benda "Tupas mene" Dragan Moconja.

"Svakako se bendovi zasite nakon određenog vremena, što koncerata, što jedni drugih u bendu. Više nego očito je da su to kultni izvođači, koji su zaradili milione dolara, ali danas je opet vrijeme neke druge muzike i nešto sasvim drugo je u fokusu publike, stoga stara garda u moru novih stvari i velike tranzicije u muzici mora da postoji nekako pa su potezi poput ovih jedini šokovi koje mogu da naprave, jer su svoje najbolje poodavno već dali", istakao je Moconja.

On je istakao da velika muzička imena predstavljaju tumače svog vremena te da i danas žive od stare slave.

"Malo koji izvođač iz tog vremena je napravio neki megahit poput današnjih 'Despasito' gluposti. Mislim, naravno, na popularnost određene pjesme u svijetu, a o albumima da ne pričam. Stoga, njihov recept je rasformiraj - oprosti se, privuci pažnju, nakon određenog vremena sakupi se, privuci pažnju, udari na nostalgiju i to je to", zaključio je Moconja.

Stav gitariste benda "Tupas mene" dijeli i član poznatog sastava "Artan Lili" Bojan Slačala.

"Mislim da se u slučaju grupe 'U2' radi o najnovijem patetičnom pokušaju frontmena Bona Voksa, čiji razrađeni kalkulator za mase radi po principu - ako imaš previše mesa u frižideru, valja ga staviti u zamrzivač, za kasnije", rekao je Slačala.

Muzičar ističe da, poznavajući materiju i obrasce ponašanja u ovakvim situacijama, nije teško zaključiti da su to isprojektovane odluke komičnog karaktera.

"Sličnih 'svetlih' primera imamo i na domaćoj sceni, npr. Bonovom kolegi po mikrofonu Miroslavu Iliću su lopovi pre par godina digli slamaricu iz kuće dok je 'slavuj iz Mrčajevaca' pevao svoj oproštajni koncert, zbog čega je već nakon par meseci usledila velika povratnička turneja", rekao je Slačala.

Muzičar se slaže da sigurno postoje krize u stvaralaštvu i kod najvećih autora, ali da su rijetki ostali dosljedni odluci o povlačenju sa scene.

"Razlika je samo u tome što su neki Bonovi savremenici, poput Majkla Hačkinsa iz grupe 'Inxs' i Ijana Kertisa iz 'Joy Divisiona', išli do kraja u svojim odlukama, a to je sigurno ono što Bono Voks pored čitavog svog bogatstva sebi nikad neće moći priuštiti", zaključio je Slačala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije