Muzika

Preminuo jedan od pionira rokenrola

Preminuo jedan od pionira rokenrola
Foto: Twitter / Printscreen | Preminuo jedan od pionira rokenrola

​Gitarista Dvejn Edi, jedan od pionira rokenrola, preminuo je u 86. godini u gradu Frenklinu, nedaleko do Nešvila, javljaju američki mediji.

Edi je imao niz hitova u SAD krajem pedesetih i na početku šezdesetih godina prošlog vijeka, poput "Rebel-Rouser", "Peter Gunn" i "Because They're Young", a predstavnik porodice je saopštio da je gitarista preminuo u utorak okružen članovima porodice.

"Dvejn je nadahnuo generaciju gitarista širom svijeta sa svojim prepoznatljivim zvonkim zvukom. Bio je prvi Bog rokenrol gitare, istinski skromno i nevjerovatno čovječno biće", saopštila je porodica muzičara.

Tokom svoje decenijama duge karijere, Edi je prodao više od 100 miliona ploča širom svijeta i osigurao 27 hitova na Bilbordovoj Hot 100 listi. "Forty Miles of Bad Road" je 1959. godine dospio na 9. mjesto, prema Bilbordu, s "Because They're Young" dostigavši 4. mjesto 1960. Takođe je imao 10 albuma na Bilbord 200 listi.

Ubrzo je postao poznat kao kralj Tvanga, stila za koji je rekao da je bio pod uticajem muzičara među kojima su Brus Springstin, Pol Mekartni, Džordž Harison, Džon Fogerty i drugi.

Edi je uvršten u Rokenrol kuću slavnih 1994. godine i osvojio je svoju prvu nominaciju za Gremi 1987. godine kao istaknuti izvođač na "The Art of Noise" reizdanju "Peter Gunn" u kategoriji najbolje instrumentalne rok izvedbe.

Osvojio je još jednog Gremija kao istaknuti izvođač na "Thunder Road/Sugarfoot Rag" Doka Votsona za najbolju kantri instrumentalnu izvedbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije