Pozornica

"Ježeva kućica" večeras u Dječijem pozorištu RS

"Ježeva kućica" večeras u Dječijem pozorištu RS
Foto: N.N. | "Ježeva kućica" večeras u Dječijem pozorištu RS

BANJALUKA - U Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) večeras sa početkom u 19 časova premijerno će biti izvedena predstava "Ježeva kućica" u režiji Slobodana Perišića.

DP RS ovo nezaobilazno Ćopićevo djelo postavlja na scenu sada već treći put, a u ulozi reditelja ovoga puta našao se Slobodan Perišić, koji je u predstavi iz 2003. godine igrao lik Ježurke Ježića. Perišić je dugogodišnji član glumačkog ansambla DP RS, a ovo mu je deseta profesionalna režija.

"'Ježeva kućica' u našoj postavci je kutak, prije svega, duhovne sigurnosti. Nakon toga, to je mjesto koje je u ovom materijalnom svijetu dom. Dom kao simbol topline, slobode, sigurnosti, mira i samog djetinjstva", rekao je Perišić.

Dodao je da su sa ovom predstavom pokušali da prikažu da svijet nije onakav kakav nam se na prvi pogled čini. Da u njemu ima nešto više, nešto dublje od tupavog materijalizma, koji je, nažalost, indoktriniran u mnogim bajkama za djecu.

"Drago mi je da nakon toliko vremena ponovo radim u svojoj matičnoj kući. Stalno sarađujem sa našim domaćim snagama, to se desilo i ovaj put. Ovo je predstava u kojoj šest ljudi, pored svog glumačkog znanja, predstavlja i svoje muzičko umijeće, i tokom dva mjeseca priprema i napornog rada savladali su sve prepreke", istakao je Perišić.

Kao gost u predstavi igra i glumac iz Narodnog pozorišta RS Boris Šavija, kojem je ovo i prva predstava za djecu u karijeri. Šavija je autor i muzike, koju na sceni uživo izvode glumci.

"Za mene je veliko zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi. Imam skoro 40 godina, a nisam imao priliku da radim u DP RS. Eto i to se desilo. Veliko je zadovoljstvo raditi sa ovim ljudima i učestvovati u ovakvom komadu", kazao je Šavija.

V.d. direktora DP RS Ljiljana Labović-Marinković je naglasila da je ova predstava produkt domaćih snaga, jer pored autora, dramatizaciju sa rediteljem potpisuju i studenti Akademije umjetnosti Svjetlana Ðurić, Ognjen Bogdanović i Darko Grbić, scenografiju Marko Bilbija i Monika Ponjavić, a kostime Jelena Savić, kostimograf Dječijeg pozorišta RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije