Pozornica

"Dani Jagoša Markovića" u NP RS od 5. do 7. aprila

"Dani Jagoša Markovića" u NP RS od 5. do 7. aprila
Foto: Ustupljena fotografija | "Dani Jagoša Markovića" u NP RS od 5. do 7. aprila

BANJALUKA - "Dani Jagoša Markovića", novoosnovana manifestacija u čast prerano preminulog reditelja, biće održana od 5. do 7. aprila u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS), i tim povodom je u ovoj ustanovi danas održana konferencija za medije.

Ovom prilikom rečeno je da će banjalučka publika na Velikoj sceni NP RS biti u prilici da pogleda tri Markovićeve predstave, i to: "Vrat od stakla" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, "Ćelava pjevačica" Centra za kulturu Tivat, te "Urnebesna tragedija" u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Više o ovom mini-festivalu govorile su Dijana Grbić, direktorica NP RS, i Jelena Trivan, generalna direktorica kompanije "M:tel", koja je sponzor manifestacije.

"Ovdje smo jednim, za mene, tužnim povodom, koji bi ipak trebalo da pređe u neku slavljeničku emociju iz razloga što se radi o mini-festivalu posvećenom prerano preminulom Jagošu Markoviću. O njemu se mnogo govorilo u posljednjih nekoliko mjeseci, ali možda nije dovoljno", kazala je na početku obraćanja Dijana Grbić.

Ona je kompaniji "M:tel" zahvalila po dva osnova...

"Prvi osnov jeste to što je ova kompanija omogućila da Narodno pozorište Republike Srpske, zbog rada na predstavi koju potpisuje Jagoš Marković, uđe u takozvanu veliku pozorišnu porodicu koju je on nesebično gradio dugo godina. Kompanija 'M:tel' je bila partner kad smo ušli u pregovore sa Narodnim pozorištem u Beogradu da radimo koprodukciju iz koje je nastala predstava 'Urnebesna tragedija'. Drugi osnov po kojem zahvaljujem jeste to što je iskreno, na inicijativu gospođe Jelene Trivan, došlo do podrške Narodnom pozorištu Republike Srpske da se ovi dani realizuju u Banjaluci", istakla je Grbićeva.

Ona dodaje da je Jagoš Marković mnogo radio u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, te da je prvi i posljednji put u Bosni i Hercegovini radio baš u Narodnom pozorištu Republike Srpske "Urnebesnu tragediju" Dušana Kovačevića.

"Mislim da nas od 5. do 7. aprila očekuje svečarska atmosfera, da ćemo vidjeti pozorišni pečat koji je ostavio Jagoš Marković, te da ćemo slaviti pozorište onako kako ga je on slavio. Marković je slavio život kroz pozorište i pozorište kroz život. Bio je nesebičan, zarazan u svemu tome i veliki prijatelj Narodnog pozorišta Republike Srpske", podvukla je Grbićeva.

Nekoliko rečenica kazala je i o predstavama koje će igrati na mini-festivalu.

"'Vrat od stakla' je predstava koja je rađena prije pet godina i jedna je od najgledanijih u Beogradu. To je izuzetna predstava rađena po tekstu Biljane Srbljanović i sa izuzetnom glumačkom postavom. Jagoš je znao da izabere glumce sa kojima radi, znao je da na njih prenese energiju i da je održava. Nikada nije napuštao svoj projekat koji je radio i to se naročito vidi u 'Vratu od stakla'. Nakon toga, slijedi posljednja predstava koju je on potpisao. To je 'Ćelava pjevačica' Centra za kulturu Tivat, a tu je, naravno, i naša predstava na koju smo izuzetno ponosni i za koju se nadamo da će dugo da živi na pozorišnim daskama ovdje", riječi su Grbićeve.

Nakon nje, javnosti se obratila i Jelena Trivan.

"Nije tajna da je kompanija 'M:tel' naklonjena kulturi i da sam ja lično naklonjenija kulturi nego bilo kojoj drugoj delatnosti koje mi podržavamo kao kompanija. Nije ni tajna da je Jagoš Marković bio prijatelj i moj i Dijanin. I za njegovog života, kada sam vidjela kapacitete banjalučkog pozorišta i spoznala činjenicu da ne postoji više nijedna serija u Srbiji koja se igra bez glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske, došli smo na zajedničku ideju da najveći reditelj ovog vremena i ovog veka Jagoš Marković ovde režira. Tako je nastala 'Urnebesna tragedija' u koprodukciji NP RS i Narodnog pozorišta Beograd. Nismo tada znali da će to biti njegova pretposlednja predstava. Poslednja je bila 'Ćelava pevačica' u Tivtu. Ubrzo nakon te premijere je preminuo", kazala je Trivanova.

Ona realizaciju "Urnebesne tragedije" vidi kao predstavu koja uliva optimizam da su i "M:tel" kao sponzor i NP RS kao pozorišna kuća znali šta rade.

"Kada je Jagoš umro to je bila velika tragedija za čitav region, znajući da je on režirao i u Dubrovniku i u Splitu, u Podgorici i svuda, da je on svačiji pomalo, a ne samo naš. Njegova smrt, zvanično, obeležena je jednim komemorativnim skupom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali njegove predstave nisu doživele da se nađu na jednom mestu. Mi smo smatrali i da je takva vrsta omaža potrebna i da baš treba da se dogodi u Banjaluci kako bismo podsetili javnost da i izvan Beograda i Zagreba postoji jako bogat kulturni život", istakla je Trivanova.

Ona je javno čestitala zbog dodjele Sretenjskog ordena Narodnom pozorištu RS.

"Kao dokaz mojoj opservaciji da je Narodno pozorište Republike Srpske jedno od najznačajnijih pozorišta u regionu jeste činjenica da je ono nedavno dobilo Sretenjski orden Republike Srbije za doprinos kulturi i ja čestitam i građanima Republike Srpske i direktorici ove pozorišne kuće na tome. Uživajte u ovim danima u kojima ćemo pokazati da je Banjaluka centar kulture i pozorišnog života u tih nekoliko dana", zaključila je Trivanova.

Karte za predstave u okviru "Dana Jagoša Markovića" biće u prodaji od 21. marta, na biletarnici Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije