Pozornica

Drama o propadanju srednje klase na trebinjskom Festivalu festivala

Drama o propadanju srednje klase na trebinjskom Festivalu festivala
Foto: Ilustracija | Drama o propadanju srednje klase na trebinjskom Festivalu festivala

TREBINJE - Predstava "Dragi tata", koju izvodi "Studio glumca - Teatar 011" iz Beograda igrana je pretposljednje večeri trebinjskog Festivala festivala. Ovaj komad je bio drugoplasirana predstava na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije.

U pitanju je predstava koja je publiku Festivala festivala ganula do suza i podigla na noge, jer je dramski predložak Milene Bogavac, koji je režirala Nataša Radonjić, na izvanredan način prikazao dramu savremenog doba koja govori o propadanju srednje klase.

Podsjetivši da je ovaj ansambl do sada na scenu postavio nekoliko vrlo uspješnih predstava, voditelj razgovora o predstavi Željko Hubač je podvukao da Radonjićeva i njen ansambl sa gotovo nepogrešivom intuicijom  prodiru u samu srž problema mladih ljudi.

"Otac, kao ikona detinjstva, groteskno surovo se pretvara u kontrapunkt, rekviziti kojim se zabavljaju djeca postaju nešto sasvim drugo, tobogan kao neizbježan mobilijar svakog dečjeg igrališta postaje mesto za drogiranje, u čijoj blizini se dešava i silovanje, dakle, sve se pretvara u svoju negativnu suprotnost, a mladi ansambl sve to na izuzetno sjajan način iznosi na sceni", kazao je Hubač.

On je naročito istakao dva lika, Milice i Baneta, koji su, kako kaže, bolje izvedeni nego što su ih izveli glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta, što potvrđuje tezu da amateri mogu prevazići profesionalce ako igraju ovakvu vrstu teksta.

"Dragi tata" je komad o društvu, odsustvu autoriteta, razaranju porodice, nemogućnosti da se mjesto zvano dom sačuva od ulice.

Ovaj komad je i poziv dobroti, poziv da se vrati dok ne bude prekasno - dok nježne klinke ne odrastu u neke crne žene, a odgovorni klinci ne završe na robiji. Protagonista večeri je bila mlada glumica Jovana Petrović.

Posljednje festivlaske večeri, odnosno sinoć trebalo je da nastupi Gradsko pozorište Trebinje koje je u režiji Slobodana Marunovića trebalo igrati komad Ljubomira Đurkovića "Pisac porodične istorije". Sinoć je takođe trebalo da budu proglašeni pobjednici, te dodijeljena najveća festivalska priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije