Pozornica

Drama o propasti generacije najbolja u Laktašima

Drama o propasti generacije najbolja u Laktašima
Foto: Ilustracija | Drama o propasti generacije najbolja u Laktašima

LAKTAŠI - Zavjesa 12. Internacionalnog festivala amaterskog teatra Laktaši 2017. spuštena je u nedjelju uveče, a nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je komadu "Hadersfild", autora Uglješe Šajtinca, u režiji Andrije Stojkovića, Akademskog pozorišta SKC Niš.

"Uvjerljivom glumačkom igrom cjelokupnog ansambla, dinamično i snažno dočarana je drama o generaciji koja se suočava sa vlastitim razočaranjima. Po odličnom tekstu, u preciznom i nenametljom rediteljskom postupku, glumci su biranim sredstvima u kamernoj atmosferi maestralno odigrali dramu o propasti jedne generacije", saopštio je žiri koji je radio u sastavu Ljiljana Čekić, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), Nataša Glišić, profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, i Bojan Kolopić, glumac NP RS.

Nakon odgledanih sedam predstava u takmičarskom dijelu festivala žiri je donio odluku i o ostalim nagradama. Diplomu za kolektivnu igru dodijelio je ansamblu predstave "Put oko sveta",  (Dramski studio "Daske" Laktaši), komadu koji je dobio i nagradu za najbolju kostimografiju. Za najbolju scenografiju nagrađen je Abaz Dizdarević za predstavu "Odjeci", bjelopoljskog pozorišta iz Crne Gore, dok je diplomu za glumačko ostvarenje dobio Stefan Mladenović, student druge godine glume Fakulteta umjetnosti Niš za ulogu Raše u pobjedničkoj predstavi "Hadersfild".  Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Sanji Zagorac za ulogu Veronike u istoimenoj predstavi ("Scena" Sisak) dok je nagrada za najbolju mušku ulogu ravnopravno pripala Milanu Kosanoviću za ulogu Gospodina Foke u predstavi "O usamljenosti - Gospodin Foka", (Dramski studio AKUD "Sonja Marinković" Novi Sad) i Iliji Stepanoviću za ulogu Obrada u predstavi "Srpska drama" (Pozorište mladih, "Abrašević" Kragujevac).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije