Pozornica

"Dukatfest": Poljaci vjerovali u pobjedu i ostvarili je

"Dukatfest": Poljaci vjerovali u pobjedu i ostvarili je
Foto: N.N. | "Dukatfest": Poljaci vjerovali u pobjedu i ostvarili je

Ansambl "Krakus" iz Poljske pobjednik je 10. internacionalnog festivala kulture "Dukatfest".

Odluku o najboljima donio je žiri, koji su činili predstavnici Indonezije, Portorika, Čilea, Rusije, Slovačke, Poljske i RS, a ček od 600 evra uručila je predstavnica kompanije "Vitinka" Karolina Karalić.

Priznanje za autentičnost izraza ostalo je u Banjaluci, nagrađen je KUD "Sveti Sava", koji ove godine, isto kao i "Dukatfest", proslavlja deceniju postojanja. Nagradu im je uručila Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo.

Svaki ansambl na svoj način osvojio je pažnju žirija i publike, ali stilom plesa "Chernozemochka" iz Rusije izdvojila se od ostalih. Nagradu za najbolji stil ispred komanije "M:tel" uručila je Milica Stojaković.

Publika je još jednom aplauzima i ovacijama potvrdila značaj "Dukatfesta".  Posebno srećni i ponosni bili su učesnici iz Poljske.

"Prve večeri kada smo se publici predstavljali pred hramom Hrista Spasitelja željeli smo da to učinimo u najboljem svjetlu. Znali smo da će neko od tih ljudi dođi na Kastel da nas gleda. Vjerujemo da smo ostavili dobar utisak. Ne znam zašto, ali bili smo sigurni u pobjedu, to su oni neki momenti koje ne možete objasniti", rekao je Šimon Tomaševski iz Poljske.

Oduševljeni su što se u svoj grad vraćaju s ovim priznanjem, ističući značaj ovakvih festivala.

"'Dukatfest' je jedan od onih festivala koji vam pokazuje da, bez obzira na kilometre koji nas razdvajaju, granice za kulturu i umjetnost ne postoje. Zahvaljući njima mi smo bliži jedni drugima, a to je ono čega nam danas posebno nedostaje  bliskosti", ističe Tomaševski.

Poslije proglašenja pobjednika učesnici su nastavili s pjesmom i plesom, druženjem s gostima. Svako od njih svojim dolaskom donio je "Dukatfestu" najljepši rođendanski poklon, dio svoje kulture i tradicije, od čijih je boja satkan festival.

Pažnju publike privukao je prenos uživo putem zvaničnog YouTube kanala kompanije "Prointer", koja je svim posjetiocima omogućila besplatan WiFi.

Održavanje jubilarnog "Dukatfesta" podržali su i Kabinet predsjednika RS, Vlada RS, te grad Banjaluka. Glavni medijski pokrovitelj bio je RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije