Pozornica

"Exodus" premijerno u SARTR-u

"Exodus" premijerno u SARTR-u
Foto: Sarajevski ratni teatar | "Exodus" premijerno u SARTR-u

SARAJEVO - Premijerno izvođenje predstave "Exodus" zakazano je za sutra u 20 časova na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Ovaj komad je ražirao Đanluka Iumiento i predstavlja treći, ključni dio trilogije koja istražuje temu migracija duž balkanske rute kroz tri različita poglavlja prošlost, sadašnjost i budućnost, saopšteno je iz SARTR-a.

"Radnja predstave smještena je u distopijsku budućnost u kojoj opstanak Zemlje visi o koncu. Nacije su pokrenule programe odabira migranata za kolonizaciju novootkrivene planete, posljednje nade čovječanstva", navode iz SARTR-a.

Režiju pored Iumienta potpisuje i Martin T.B. Tomas. Uloge tumače Rose Aker, Martin T.B. Tomas i Edoardo Petraći. Kostimografiju i scenografiju uradila je Lejla Hodžić.

"Ova nordijska predstava fokusirana je na fiktivni 'Norwegian Exodus program', koji se reklamira kao najbolji na svijetu u smislu pravde, različitosti i jednakosti. Međutim, predstava postavlja kritična pitanja da li je norveški program istinski pravedan ili maskira dublje kontradikcije i skrivene planove ispod svoje prividne političke korektnosti", dodaju iz ove pozorišne kuće.

Navode da "'Exodus' hrabro kritikuje licemjerje Zapada u vezi s pitanjima migracija, te da dovodi u pitanje pojam Zapada kao uzora demokratskih vrijednosti, sugerišući da može doprinijeti i samim krizama migracija koje želi riješiti". 

"Ova produkcija zabavlja i primorava publiku da razmišlja o složenim globalnim temama angažujući publiku u hiperinteraktivnoj pozorišnoj predstavi u kojoj su neki od gledalaca direktno pozvani da učestvuju na sceni sa glumcima", saopštili su iz SARTR-a.

Dodaju da je kao dio projekta "Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan" (CC4WBs) predstava "Exodus" kofinansirana od strane Evropske unije. 

"Projekat CC4WBs ima za cilj unaprjeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu", dodali su iz teatra SARTR.

Navode da je predstavu takođe podržala Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unaprijeđuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. 

"Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu", zaključili su iz SARTR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije