Pozornica

Galerija likova na velikoj sceni NP RS

Galerija likova na velikoj sceni NP RS
Galerija likova na velikoj sceni NP RS

BANJALUKA - Predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima", po tekstu Josipa Mlakića i u režiji Tanje MiletićOručević, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 28. marta gostovaće na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) u Banjaluci.

"Dok jato ždralova prelijeće jedan gradić u BiH, u kojemu su ratne rane hrvatskobošnjačkog sukoba još svježe, pratimo sudbine galerije likova u razmaku od tri dana. Posrnuli u svojim karijerama i ambicijama, ranjeni iznutra i izvana, zastali u blatu neraščišćenih obiteljskih i rodbinskih veza, zapeli u vremenu i prostoru, likovi su to koji u široko postavljenom generacijskom okviru zapravo predstavljaju 'emocionalni popis' stanovništva, čije 'rezultate' teatar mora i može pravovremeno 'objavljivati'", riječi su rediteljke ovog komada, u kojem igraju: Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa SalihbegovićAvdagić, Jelena KordićKuret, Saša Handžić, Uranela AgićBurina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo. Protagonisti ove predstave, kako je zapisala rediteljka, su poput Bergmanovog viteza iz "Sedmog pečata".

Komad nam donosi galeriju likova koji su neostvareni i lažni pjesnici, sveštenici čiji su najbolji prijatelji uvjereni ateisti, bivši PTSPom načeti ratnici s kojima njihove žene moraju rukovati kao s tempiranom bombom, bivše računovođe koje su tranzicija i rat promovisali u uspješne mesare, starice izludjele od bola za poginulim sinovima, klinci čiji su jedini zajednički dijelovi nastavnog plana i programa marihuana, alkohol i agregat s kojim love ribe.

"Sinovi umiru prvi" u Beču

Dva dana prije gostovanja predstave "Mrtve ribe plivaju na leđima", ansambl NP RS putuje u Beč, gdje će 26. marta u "Teatar Accentu" izvesti predstavu "Sinovi umiru prvi" po tekstu Mate Matišića i u režiji Marka Misirače.

U ovom komadu igraju: Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Svetlana Tanja Popović, Đorđe Marković i Vladimir Đorđević.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije