Pozornica

Predstava svijet kralja Ibija: Groteska kao kritika pohlepe za vlašću

Predstava svijet kralja Ibija: Groteska kao kritika pohlepe za vlašću
Foto: Ilustracija | Groteska kao kritika pohlepe za vlašću

BANJALUKA - Groteskni svijet kralja Ibija, njegovih podanika i neprijatelja u kultnom komadu Alfreda Žarija, koji je ujedno i prvi u istoriji pozorišta gdje je korištena psovka, na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" u nedjelju, treće večeri "Zapleta 09", oživio je u režiji Gorana Damjanca, a u izvedbi novoosnovanog Studentskog pozorišta "Vlado Zeljković".

Ovo pozorište čine studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a konkretno u "Kralju Ibiju" igrali su studenti četvrte godine glume i apsolventi iz klasa profesora Jelene Trepetove-Kostić i Željka Mitrovića.

Aleksandar Runjić, Kristina Šikanić, Darko Stojić, Marko Nedeljković, Lea Sekulić, Lazar Petrović, Marko Vukosav i Senad Milanović zahtjevnim i višeslojnim ulogama tako su opravdali ono što "Zaplet" zaista i jeste - festival mladog glumca.

Mladi ljudi koji su do prošle godine predstave sa "najboljeg festivala ikad igdje", kako glasi moto ovogodišnjeg "Zapleta", gledali iz publike, ovaj put sa scene su dokazali i pokazali da je zajedno sa festivalom u Banjaluci stasala i jedna perspektivna generacija glumaca. Oni će kroz koju godinu, kako je konstatovao Goran Damjanac, a publika ga u tome nije mogla demantovati, sa scene "jesti malu djecu".

"Za naše pozorište 'Zaplet' je 'Sterijino pozorje'. Ovo je festival gdje mi provjeravamo svoj rad i gdje ovi mladi glumci mogu da pokažu šta znaju", rekao je Damjanac, a glumci su pod njegovom rediteljskom palicom pokazali gdje čovjeka može odvesti pohlepa za vlašću, čemu i u koju svrhu služi ulizivački mentalitet, šta je kukavičluk onoga ko svoj narod vodi u propast, te koliko može biti bizaran lik u kojem su se skupile sve mane čovječanstva.

"Kada sam pročitao tekst dobio sam inspiraciju i motiv od svih političara koji su ovdje vladali kroz istoriju, do ovih danas", kazao je Aleksandar Runjić, koji igra naslovnu ulogu.

Njegova partnerka na sceni Kristina Šikanić, ujedno proglašena i glumicom večeri, igrala je majku Ibi. Ona je, kako je to opet konstatovao Damjanac, na sceni oličenje one narodne "ako si šef na poslu, onda nisi u kući". Na finansijskom bicikl-helikopter-brodu, glavnom rekvizitu sa scene, upravo po zamisli majke Ibi, otac ili kralj Ibi svoje podanike odveo je u zavjeru, pohlepu, otimačinu, pa potom i u propast. Rekvizit je postavljen, važno je na kraju istaći, kao omaž Žeriju kojeg su nazivali patafizičarem i biciklistom uz brdo.

Nakon predstave sa prisutnima u Gradskom pozorištu "Jazavac" družio se poznati srpski glumac Rale Milenković, gdje je ovaj istaknuti pozorišni i filmski radnik pričao o svojoj ljubavi prema literaturi Radoja Domanovića, predstavi "Stradija" u kojoj igra više od tri decenije, te pedagoškom radu na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Kritički osvrt: Boris I. Milinović o predstavi "Kralj Ibi"

Sinoćnjom predstavom novootvorenog studentskog pozorišta Vlado Zeljković u Banjoj Luci, imali smo priliku gledati klasike svjetske dramske književnosti, uobličene u ovovremenske tokove pod rediteljskom palicom Gorana Damjanca.

Predstava po svojoj žanrovskoj odrednici, pozorišta apsurda, pokazala je i prikazala svu bezvremensku apsurdnost.

Kolektivna igra svih aktera došla je do punog izražaja, koja je davala i pojačavala karakter kako samih likova tako iI intenzitet predstave.

Veoma dinamična, iako za mnoge nesvakidašnja po svom tekstu, u pojedinim scenama dolazila je do blagog pada u tempu, ali se i brzo vraćala u isti. Zasigurno dobar razlog zašto je to tako, je i neuigravanje i razigravanje predstave u kontinuitetu.

Mladi ansambl budućih umjetnika sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci dao je veliki doprinos, kako svojom predstavom, tako i još jednim kulturnim mjestom stvaranja nekih novih vrijednosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije