Pozornica

Hrvati nastupili preposljednje večeri "Festivala festivala"

Hrvati nastupili preposljednje večeri "Festivala festivala"
Hrvati nastupili preposljednje večeri "Festivala festivala"

TREBINJE - Pretposljednje večeri Festvala festivala u Trebinju predstavila se Dramska skupina „eRKaVe“ Udruženja studenata istorije hrvatskih studija Univerzieta u Zagrebu i Francuskog kluba iz Varaždina koji su izveli predstavu „Sluškinje“ u režiji Kristijana Žan Mišela Jalžečića.

»«U pedesetominutnom komadu u kome dvije sluškinje, sestre, koje tumače mlade glumice Zrinka Majstorović i Anja Janjanin, uz izopačenu maštu pokazuju otu|enost koja ih vodi do tragedije, te mladi glumac Adrian Bagarić koji je glumio iza zavjese, pokazali su izuzuzetan glumački žar, što su prepoznali i publika i žiri.

Istakao je to i voditelj Okruglog stola nakon predstave Miladin Ševarlić, objasnivši da mladi ansambl ima toliko duha i mašte da ni od čega može da napravi nešto.

“Komad je savladan tako da je, možda,  još življi nego u vremenu u  kome je nastao, izražavajući na sublimni način duh vremena u kome živimo. Fascinantno je s koliko  žara su mladi glumci iz Zagreba usvojili  duh teksta i to je eregija koja je prešla rampu i ponela publiku”, kazao je Ševarlić.

On kaže da ženska uloga koju je tumačio mladi Bagarić ide samo u prilog normalnog mogućeg tumačenja ovog teksta, s tim da je reditelj pokazao veliku rediteljsku inteligenciju, jer je aranžman bio u njegovoj ruci, a pustio je glumice da budu u prvom planu.

Zrinka Majstorović, koja je proglašena protagonistom večeri, priznala je da se cjelokupna ekipa pribojavala kako će “Sluškinje” biti prihvaćene u Hrvatskoj, te da ne pre|u granicu degutantnog, ali su nakon nekoliko igranja shvatili da je sve u redu i da  ljudi razumiju problem otuđenja društva.

Posljednje festivalske večeri na sceni je predstava “Skidajte se do kraja”  u izvedbi ansambla BKC i KUD-a “Adem Alić” iz Gračanice i u režiji Mirela Trepanića.

Dok žiri Festivala festival bude zasjedao u Galeriji Kulturnog centra će biti otvorena izložba fotografija koje su na festivalskim predstavama uradili članovi Foto kino kluba Trebinje, a nakon nje će revijalno nastupiti IKS-OKS Teatar iz Boljevaca kod Beograda sa prestavom Vladimira Đurđevića “Ne igraj na Engleze”, u režiji Bore Nenića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije