Pozornica

Koja nacija posjećuje najviše kulturnih događaja u Evropi?

Koja nacija posjećuje najviše kulturnih događaja u Evropi?
Foto: Ilustracija | Koja nacija posećuje najviše kulturnih događaja u Evropi?
N.N.

Najagilniji posjetioci koncerata, pozorišnih i baletskih predstava u zemljama Evropske unije su Slovenci, a zatim građani Luksemburga, Finske i Austrije.

Na dnu ljestvice su Bugarska, Rumunija, Grčka i Poljska, a od njih je nešto bolja Srbija, koja je takođe uključena u evropsku statistiku, uz još nekoliko zemalja koje nisu članice EU.

* Prema istraživanju, 54,8 odsto građana nije nijednom posjetilo pozorište

* U Srbiji svega 7,8 odsto građana odlazi najmanje četiri puta godišnje na neki od muzičkih ili pozorišno-baletskih događaja

Prema podacima koje je objavio Eurostat, 27,7% građana Slovenije posjetilo je tokom 2015. godine najmanje četiri puta neki od kulturnih događaja kao što su koncerti, pozorišne predstave ili balet.

Prosjek EU u tom pogledu je 13,6% građana, što je bezmalo trostruko manje nego u Švajcarskoj (37,0%), koja je takođe obuhvaćena analizom, a prednjači na čitavom evropskom nivou.

Najvjernija publika kulturnih događaja uživo, poslije Slovenaca, jesu građani Luksemburga (26,8%), a slijede Finska (23,9%), Austrija (21,8%), Estonija (20,6%), Holandija (20,5%) i Belgija (20,3%).

Na dnu liste EU su Poljska (3,7%), Grčka (4,6%), Rumunija i Bugarska (po 6,7%), a nezavidna mjesta zauzele su i Italija (8,0%), Slovačka (9,3%), Mađarska (9,5%) i Hrvatska (10,0%).

Nešto manje od prosjeka EU imaju i Malta (10,8%), (Kipar (11,3%), Španija (12,6%) i Danska (13,4%), dok su nešto bolje od prosjeka Litvanija (14,1%) Irska (14,2%), Njemačka (14,9%), Češka (15,4%) i Švedska (16,4%).

U Portugalu 17,3% građana posjeti godišnje četiri i više scenskih kulturnih događaja, slično kao u Letoniji (17,6 %), Francuskoj (17,8%) i u Britaniji (18,0%).

Među zemljama koje nisu članice EU, a obuhvaćene su statistikom, znatno iznad prosjeka EU je Island (34,8%), ali i Norveška (23,4%), dok u Srbiji svega 7,8% građana odlazi najmanje četiri puta godišnje na neki od muzičkih ili pozorišno-baletskih događaja.

Prema posljednjem istraživanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sprovedenog krajem 2015. godine, 54,8% građana nije nijednom posjetilo pozorište, a 10,6% je to učinilo od četiri do šest puta. Baletske i operske predstave posjetilo je bar jednom svega 5,4% građana, dok je polovina građana bila barem na jednoj vrsti muzičkog događaja, piše "Danas".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije