Pozornica

Komad "Hekaba": Studenti banjalučke Akademije na sceni oživjeli grčke junake

Komad "Hekaba": Studenti banjalučke Akademije na sceni oživjeli grčke junake
Foto: Ustupljena fotografija | Komad "Hekaba": Studenti banjalučke Akademije na sceni oživjeli grčke junake

BANJALUKA - Sjećanje na Euripidovu "Hekabu" i prepjev profesora glume Branka Pleše podstakli su proslavljenog glumca i profesora Radoslava Milenkovića da sa studentima glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci ovu grčku tragediju postavi na pozorišnu scenu, a u saradnji Akademije i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Rasprodata premijera u nacionalnom teatru Srpske 29. februara, višeminutni aplauz, dvije rasprodate reprize u martu i dva zakazana termina u aprilu, dokaz su da su studenti treće godine glume, zajedno sa svojim šefom klase i univerzitetskim profesorom Milenkovićem, uspješno odgovorili ispitnom zadatku.

Kako ističe Milenković, kao u Plešinoj predstavi tada, i u predstavi u Banjaluci danas, scenska situacija predstavlja igranje ovog klasičnog djela u situaciji ratnog ženskog logora.

"Takav Plešin rediteljski pristup antičkoj temi omogućio je da predstava danas bude ne samo svevremena, već i istorična, a moj rad sa studentima bude svojevrsni omaž ovom velikom pozorišnom stvaraocu", istakao je Milenković za "Nezavisne".

Kako govori, antička tragedija pita se i traži odgovore na najvažnija pitanja čovjekove sudbine i položaja u svijetu, a do današnjih vremena odgovora na ta pitanja nemamo.

"Zato se u svim vremenima istorije ponovo pitamo kako da makar podnesemo, kad već ne možemo da izbegnemo, zlu sudbinu u sukobu sa bogovima. Naša smrtnost naspram besmrtnosti i svemoći bogova koji nas uvek kažnjavaju, a nikada ne nagrađuju, usud je koji tu bitku čini unapred izgubljenom. Ali naša borba i nije usmerena ka pobedi. Naše trajanje na ovom svetu svoje najveće postignuće ima u trpljenju. Pobuniti se protiv volje bogova najdublje je ljudsko pravo i najveće, herojsko postignuće, no istorija nas uči da za takav čin uvek sledi - kazna. Tome pokušavaju da nas nauče Euripid i ostali pisci antičkih grčkih tragedija", pojašnjava Milenković.

Klasa koju trenutno vodi je njegova prva klasa glume na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

"Lepota rada sa studentima, zanos kojim nastojimo da otkrijemo ne samo tajne glumačkog zanata, već i smisao našeg bavljenja pozorištem, uzajaman je i svako svoje eventualno postignuće zasniva na uzajamnosti i predanosti onome što prepoznajemo kao svoj dar, svoju vokaciju, svoje biće", ističe Milenković.

U "Hekabi" uloge ostvaruju Branislav Aleksić, Ana Vinčić, Isidora Davidović, Tara Jovanović, Andrea Novaković i Mila Prosan.

Lik Polimestora u predstavi tumači Branislav Aleksić, student treće godine glume, a kako ističe za "Nezavisne", najveći izazov je taj što je on antagonista u ovoj predstavi.

"Moj lik se nalazi sam naspram ostalih likova. Upasti u klopku pravde, svaki put kao da je prvi i znati se oduprijeti toj pravdi, duboko vjerujući da je nepravda, samo po sebi je teško i u realizmu, a kamoli u stihu antičke tragedije. Njegove loše osobine i postupke sam se trudio da pravdam kroz ljudske slabosti koje svi imamo i kroz njegovu ljubav prema porodici i zemlji, koja je jednako jaka kao i ljubav Hekabe, protagoniste ovog komada", kaže on.

Slojevitost ljudskih sudbina u antičkoj tragediji je, kako ističe, zahtijevala da se upoznaju u potpunosti sa sadržajem komada koji igraju, kao i mitologijom trojanskog rata.

"Čitajući, otkrivali smo organe svojih junaka, dopirali do njihove istine i borili se sa stihom kao načinom izražaja koji je Euripid odredio svojim likovima. Tragedija hoće da je kompleksna i to dokazuje upravo svojom formom. Govorna radnja, dikcija, utopljeni u jedan takav sadržaj su svakako bili ogroman zalogaj za nas, mlade ljude. Sudbine koje je Euripid dodijelio svojim junacima su izazov za svakog glumca koji ih tumači, a naročito mladog. Vođeni svojom maštom, hrabrošću i željom da ispričamo tu priču, uz pomoć naših mentora, uspjeli smo da zaronimo u dubinu sadržaja", ističe Aleksić.

Tri različite uloge, tačnije lik Polidora, duha dječaka, Hekabe, nekada kraljice Troje, a zatim robinje i Agamemnona, kralja koji upravlja cijelom grčkom vojskom, tumačila je Ana Vinčić, studentkinja treće godine glume, koja u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je prilikom stvaranja lika neophodno osvrnuti se na njegovu biografiju.

"Za to su mi pri ruci bile grčke tragedije, 'Ilijada' i 'Odiseja' i sekundarna literatura. Takođe, bitno je uvažiti okolnosti u kojima se lik nalazi, njegove motive i namjere. Otjelotvoriti mitski tragički lik nije nimalo jednostavno jer su karakteri, sudbine, poimanja ljudi tog davnog vremena, daleko od mladog čovjeka 21. vijeka", kaže Vinčićeva.

Dodaje da je zadovoljna rezultatom koji su postigli kao klasa, a kada je riječ o njenim zadacima, liku Agamemnona je pristupila sa najviše nesigurnosti i bojazni.

"Prepreka u vidu rodne razlike mene i lika koji igram treba biti potpuno zanemarena i ne predstavljati problem gledaocu da povjeruje da na sceni stoji i govori zaista Agamemnon, muškarac čija je vojska sravnila Troju sa zemljom", objašnjava ona.

Saradnik Milenkoviću tokom rada na predstavi bila je Nikolina Friganović.

Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, kostimografkinja je Jelena Vidović, saradnica za scenski govor Biljana Đurović, a za scenski pokret Ana Tešić.

Dizajn zvuka potpisuje Marko Fabri, dok je grafički dizajn rješenje Natalije Milenković.

Predstavu "Hekaba" mladi glumci igraće i u aprilu, i to u dva navrata -  tačnije, 16. i 27. aprila na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske od 20.30 časova. Takođe, predstavu će igrati i na prvom festivalu "Čkaljini dani" u Kruševcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije