Pozornica

Komad "Tri dana" gostuje u Crnoj Gori

Komad "Tri dana" gostuje u Crnoj Gori
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Komad "Tri dana" gostuje u Crnoj Gori

ZENICA, BIJELO POLJE, PLJEVLJA - Nagrađivana predstava "Tri dana ili Uspon i pad gospodina B." prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić Oručević, biće izvedena 12. maja u Centru za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" Bijelo Polje s početkom u 20 časova i 13. maja u Centru za kulturu Pljevlja u 20 časova.

Kako su saopštili iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, riječ je o komadu koji je rađen u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa 25. Međunarodnom kulturnom manifestacijom "Zeničko proljeće".

"Autor dramskog teksta 'Tri dana' Roman Sikora je tekst žanrovski determinirao kao crnu komediju, ali je proces postizanja komičnog efekta dosta složen, a humor je često korišten kako bi se lik, ali i publika, odmakli od, u suštini, teške, realne i tragične sudbine glavnog lika", zapisala je o predstavi Nedžma Čizmo, dramaturg.

U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević. "Priča prati Gospodina B., koji u veoma kratkom periodu od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitulaciju njegovog 'uspješnog' života", kaže Čizmo.

Dodaje da je ovakav princip dedramatizacije, retrospekcije i najave onoga što ćemo gledati često koristio Bertolt Breht u svojim komadima. 

"Glavni lik i narator istovremeno, Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma, toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta, drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Toliko je velika njegova vjera u 'homo fabera' i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad, situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici, pred očima ravnodušnog društva, samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio", navodi o predstavi režiserka Tanja Miletić Oručević.

Ona napominje da se taj događaj, umiranje beskućnika na ulici u centru Praga, uz potpunu ravnodušnost okoline i nedostatak bilo kakve pomoći, stvarno dogodio i dao autoru impuls da napiše ovaj dramski tekst. 

"Moguće je u Bosni i Hercegovini danas tvrditi da mi ne živimo u ovako razvijenom obliku liberalnog kapitalizma i da naše društvo nije toliko surovo i otuđeno. Ali život u ovakvom sistemu je buduća neminovnost. Zar nisu sva obećanja lijepe budućnosti naših političara puna vjere u blagodeti liberalnog kapitalizma? Zar ne postoji, makar i ne uvijek do kraja, osviješten, društveni konsenzus o kapitalizmu kao 'najboljem od svih sistema'", zaključila je Miletić Oručevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije