Pozornica

Licidersko srce i u Andrićgradu

 Licidersko srce i u Andrićgradu
Licidersko srce i u Andrićgradu

Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce", sedmi po redu, biće održan od 17. do 21. avgusta na Zlatiboru, u Užicu i u Andrićgradu, najavili su danas organizatori. Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da manifestacija ima prekogranični karakter i da ona podstiče i unapređuje saradnju ljudi sa obje strane Drine. On je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda istakao da je veoma važno to što su akteri u promociji kulturne baštine i tradicije djeca, te da uvijek dobro kada su nosioci takvih aktivnosti mladi.

"Manifestacije poput ove imaju za cilj da se pospiješi saradnja Srpske i Srbije, a kroz zajedničke aktivnosti možemo doprinijeti i afirmaciji naše kulturne baštine u svijetu", rekao je Cicović.

Tokom pet dana festivala predviđeni su razni koncerti, folklorne radionice, seminar "Deca čuvari tradicije", kao i posjeta grnčarskoj radionici u selu Zlakusa nadomak Užica. U Višegradu će u utorak, 18. avgusta, u 12.00 časova biti upriličena folklorna igraonica - na trgu, kod Ćuprije, a poslije 19.00 časova najavljena je revija narodnih nošnji i festivalski koncert u Andrićgradu. Osim na Zlatiboru i u Užicu, kada je riječ o zapadnoj Srbiji, dio festivala biće održan i u Bajinoj Bašti i u Požegi. Na festivalu će učestvovati 30 folklornih ansambala iz devet zemalja. Osim djece iz Srbije i Republike Srpske, posjetioci i učesnici festivala imaće prilike da se upoznaju o tradiciji i folkloru ansambala iz Bugarske, Slovačke, Makedonije, Ukrajine, sa Tajvana, iz Gruzije i Italije. Pokrovitelj festivala je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Suorganizatori festivala su Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, Turistička organizacija Zlatibor i preduzeće "Andrićgrad" doo. Organizatori su zahvalili brojnim sponzorima - Telekomu Srbije, Poštanskoj štedionici, Drinsko-Limskim hidroelektranama, Hidroelektrani na Drini iz Višegrada, kompaniji AVIA, preduzeću "Al Rawafed Srbija" i svim ostalim koji su prepoznali značaj ove manifestacije. Kulturno-umjetnička društva iz Užica i Beograda večeras će na Trgu Republike u Beogradu u 19.00 časova narodnim igrama i prigodnim programom najaviti festival.

(SRNA)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije