Pozornica

"Malograđanska svadba" pokrenula trebinjsku publiku

"Malograđanska svadba" pokrenula trebinjsku publiku
Foto: Ilustracija | "Malograđanska svadba" pokrenula trebinjsku publiku

TREBINJE - Treće večeri 60. Festivala festivala u Trebinju na sceni Kulturnog centra nastupili su pobjednici Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije - Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke sa predstavom "Malograđanska svadba", po tekstu Bertolda Brehta i u režiji Radoja Čupića.

Brehtovu satiričnu analizu malograđanskog na svadbenom veselju, koja se zaoštrava u ozbiljno upozorenje na traumatične posljedice ovakve svijesti i okruženja, u "čitanju" i tumačenju ansambla iz Crvenke po većini mišljenja je, u stvari, tek početak trebinjskog festivala, s obzirom na dvije prethodne predstave koje nisu ostavile poseban utisak.

I reditelj Vladimir Putnik smatra da je u pitanju pravi teatarski čin, koji je podsjetio da je trebinjski Festival festivala prava pozorišna svetkovina.

"Maštovita i razigrana predstava, sa preciznom i zanimljivom koreografijom, izvrsnom  muzikom, korespodentna je sa današnjim vremenom, tako da bi sa ovom predstavom, pretpostavljam, i Breht bio zadovoljan. Tema malograđanštine je široka i opšta i dobro je što se nudi neka vrsta bisekcije malograđanštine - mediokritetstvo, prostakluk, skorojevićstvo, gluposti, a  sve to ne mora, ali može odvući u fašizam", kazao je Putnik.

On je ocijenio da su glumci i reditelji očigledno "na istoj talasnoj dužini", jer sve efektne rediteljske ideje ansambl ispunjava i nadograđuje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije